Δεν χρειάζεται να είσαι παιδί για να εντυπωσιαστείς, σηκώνοντας το κεφάλι σου ψηλά και κοιτώντας το νυχτερινό ουρανό να φωτίζεται με έντονα χρώματα και εντυπωσιακούς σχεδιασμούς και να μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό υπερθέαμα, που θυμίζει χολιγουντιανή ταινία δράσης.

Τα πυροτεχνήματα ή βεγγαλικά κάνουν κάθε Πάσχα στην Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη τη νύχτα μέρα και η αλήθεια είναι ό,τι πιο όμορφο, αλλά και τρομακτικό (λίγο ο θόρυβος, λίγο ο φόβος μην σου σκάσει κανένα στο κεφάλι) και επικίνδυνο μπορείς να δεις να συμβαίνει στον ουρανό τις άγιες τούτες ημέρες.

Με αφορμή το εορταστικό αυτό έθιμο, κάναμε το γύρο του κόσμου και ανακαλύψαμε τα εννέα πιο εντυπωσιακά πυροτεχνήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ξεκινώντας από τον φημισμένο ρουκετοπόλεμο στη Χίο.

Βροντάδος, Χίος

Ένα έθιμο, ένας «πόλεμος» αλλιώτικος από όλους τους άλλους. «Πόλεμος» με φως στο σχήμα της ρουκέτας, μεταξύ δυο παλιών εκκλησιών: της Παναγιάς και του Αγίου Μάρκου. Μαζί με το Χριστός Ανέστη, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, εκτοξεύονται στον ουρανό σχεδόν ταυτόχρονα περί τις 50 χιλιάδες ρουκέτες από τους επίδοξους ρουκετατζήδες, νέους και μεγαλύτερους, που δουλεύουν ασταμάτητα για να προετοιμαστούν για τον ρουκετοπόλεμο μήνες ολόκληρους.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, το έθιμο ματαιώθηκε για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, λόγω προσφυγής των κατοίκων. Ωστόσο, οι ρουκετατζήδες φέτος εμφανίζονται αποφασισμένοι να επανέλθουν, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα της Χίου εμφανίζεται διχασμένη για την πραγματοποίηση του ρουκετοπόλεμου.

Γιασάθον, Ταϊλάνδη

Το διάσημο φεστιβάλ ρουκέτας στην πόλη Γιασάθον στην Ταϊλάνδη λάμβάνει χώρα στο μεσοδιάστημα Απριλίου – Ιουνίου και ονομάζεται Prapheni Bun Bang Fai. Ρουκέτες που ζυγίζουν πάνω από ένα τόνο εκτοξεύονται στον ουρανό σε ύψος που ξεπερνά τα 6 χιλιάδες μέτρα και εσύ νομίζεις ότι γίνεσαι μάρτυρας διαστημικής εκτόξευσης πυραύλου.

Βομβάη, Ινδία

Diwali ή Deepavali, που στα σανσκριτικά σημαίνει «πύρινη δέσμη» είναι το φεστιβάλ των φώτων, που γιορτάζεται σε όλη την Ινδία στις αρχές Οκτωβρίου και συμβολίζει τη νίκη του φωτός πάνω από το σκοτάδι, του καλού εναντίον του κακού. Ο εορτασμός διαρκεί για πέντε ημέρες και περιλαμβάνει από λάμπες πετρελαίου και λουλούδια και περίτεχνα διακοσμητικά μέχρι φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό με τον πλέον παραμυθένιο τρόπο.

Τογιοχάσι, Ιαπωνία

Εκεί, θα συναντήσεις τα Tezutsu Hanabi, τα παραδοσιακά φτιαγμένα στο χέρι πυροτεχνήματα από μπαμπού, που πλημμυρίζουν τον ουρανό της πόλης κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Gion Festival.

Απουλία, Ιταλία

Κάθε Μάιο, οι κάτοικοι της πόλης Απουλία πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ πυροτεχνημάτων κατακλύζοντας τους δρόμους, στο πλαίσιο του Festa del Soccorso. Μάλιστα, οι ίδιοι το αποκαλούν ως την ιταλική εκδοχή των ταυρομαχιών στην Παμπλόνα, καθώς αντί να τρέχουν με ταύρους στα σοκάκια της πόλης, εκτοξεύουν βεγγαλικά.

Yanshui, Ταϊβάν

Απαραίτητη προϋπόθεση για να παρακολουθήσεις από κοντά το περίφημο Yanshui Beehive Fireworks Festival είναι να φοράς κράνος για να τη βγάλεις καθαρή από τον πόλεμο πυροτεχνημάτων που λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στην Yanshui.

Λέγεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα και γιορτάζει την απελευθέρωση της πόλης από τη φονική πανούκλα, που είχε πλήξει τη πόλη.

Σάο Πάολο & Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Ένα παρόμοιο υπερθέαμα με εκείνο που προσφέρουν οι κάτοικοι της πόλης Taunggyi στη Μιανμάρ, θα βρεις και στις δύο βραζιλιάνικες πόλεις. Εκεί, κατά τη διάρκεια του festas juninas, του φεστιβάλ του Ιουνίου, χιλιάδες αυτοσχέδια μπαλόνια πετούν στον ουρανό, την ώρα που πολύχρωμα πυροτεχνήματα φωτίζουν τη νύχτα.