Τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμούν οι κάτοικοι της Σάρτης του δήμου Σιθωνίας τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Αφησιά”, φορώντας παραδοσιακές στολές από τη θάλασσα του Μαρμαρά παίρνουν  την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και μαζί με τους κατοίκους της Σάρτης κατευθύνονται προς το εκκλησάκι στην περιοχή της Μονής Ξηροποτάμου.

Το Μετόχι ήταν η πρώτη κατοικία των προσφύγων στην περιοχή πριν εγκατασταθούν στα παράλια. Το ξωκλήσι μάλιστα αρχικά είχε το όνομα των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων αλλά το άλλαξαν οι κάτοικοι για να τους θυμίζει τον αγαπημένο τους Άγιο Γεώργιο, που ήταν και ο προστάτης του νησιού τους.

[metaslider id=101796]

Έτσι οι κάτοικοι για πολλά χρόνια πιστοί στην παράδοση έδιναν το ραντεβού τους στο εκκλησάκι για να τιμούν τον Άγιο Γεώργιο. Παρότι με τα χρόνια σιγά σιγά έσβηνε το τελετουργικό, τα μέλη του Συλλόγου Αφησιά, «φρουροί» της παράδοσης επανέφεραν το έθιμο και ζωντάνεψαν τον εορτασμό.

Κατά τη παραμονή της γιορτής στο εκκλησάκι τελείται ο εσπερινός, και ακολουθεί η αρτοκλασία. Κατά τη λιτανεία της εικόνας μόνο γαλήνη μπορεί να διακατέχει το νου και την ψυχή, σε ένα μαγευτικό τοπίο, στο κτίριο στο Μετόχι, με θέα τον Άθωνα.

Φέτος ο Άγιος Γεώργιος θα εορταζόταν κανονικά στις 23/4 

 

του χρόνου να ανταμώσουμε,ξανά και όλοι μαζί