Για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε το πρωί της Τρίτης στους εκπροσώπους του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το στάδιο μετάβασης στην κανονικότητα, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μία φορά ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα.

Η επιστροφή πάντως θα ξεκινήσει από την Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν και πάλι υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Στέλιου Πέτσα

1) Το Πάσχα η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα μέτρα υπήρξε πρωτοφανής. Μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα μεταβούμε σε μια νέα εποχή.
2) Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη.
3) Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει από τη Δικαιοσύνη. Από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
4) Είναι προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη EUCO. Οι ηγέτες καλούνται να δώσουν κοινές απαντήσεις στα κοινά προβλήματα που προκαλούνται από τον κορονοϊό.
5) Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα στις 3.45 τηλεδιάσκεψη με τον @eucopresident στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου EUCO
6) Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ
7) Έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ στις 1.004 και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Έχουν γίνει 3.131 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού
8) Οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε ξεχωριστές ημερομηνίες, για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες.
9) Ο νέος λογαριασμός της Κυβέρνησης στο Viber θα μείνει, για θέματα ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με το κράτος
10) Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο μετάβασης
για μέτρα περιορισμού την Πρωτομαγιά: Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και όλοι θα κινηθούμε πάλι με σχέδιο και συγκροτημένα.
11) Διαψεύδω ότι υπάρχει θέμα καθιέρωσης υποκατώτατου μισθού.