Επιτακτική περισσότερο από ποτέ έχει γίνει η ανάγκη για εργατικά χέρια στα χωράφια στις Ελληνικές καλλιέργειες. Στη Χαλκιδική θα είναι κρίσιμος ο επόμενος μήνας για τα βερίκοκα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμριάς, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος στην Κεντρική Μακεδονία είναι το γεγονός ότι μόνο στην Ημαθία χρειάζονται 7.000 άτομα για εργασίες γης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας επεξεργάζονται εδώ και καιρό ένα σχέδιο που θα φέρει στην Ελλάδα εργάτες γης από την Αλβανία αλλά με αυστηρές υγεινομικές προδιαγραφές. Για παράδειγμα θα γίνονται εξωνυχιστικοί έλεγχοι στα σύνορα και στη συνέχεια θα μπαίνουν σε κάποιο διάστημα καραντίνας και μετά θα εργάζονται στα χωράφια.

Το αίτημα πάντως να ανοίξουν τα σύνορα με την Αλβανία έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας και δεκάδες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ένα ακόμη σχέδιο που εξετάζεται είναι να απασχοληθούν στα χωράφια οι πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ή σπίτια στη χώρα μας και έχουν φυσικά όλα τα νόμιμα έγγραφα για να εργαστούν στην Ελλάδα.