Εντός της σημερινής ημέρας θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελικό πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μελετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες από τον πρωθυπουργό και από εβδομάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες ανακοινώσεις.

Το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί προβλέπει κλιμακωτές δέσμες μέτρων οι οποίες θα αποδεσμεύονται στην πορεία, με την άρση των περιοριστικών μέτρων να είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει σε στάδιο και μέσα-τουλάχιστον- στο δίμηνο Μαϊου-Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η απόσταση που θα χωρίζει κάθε φάση, από κοινού με τα μέτρα που αυτή θα απελευθερώνει θα διαρκεί από 7 μέχρι 14 ημέρες.

Απαραίτητη θα είναι πλέον η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, ενώ απαραίτητα είναι το πλύσιμο των χεριών, η χρήση γαντιών και αντισηπτικού υγρού.

Οσον αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν την Πρωτομαγιά θα είναι ίδια με αυτά που ίσχυσαν και εφαρμόστηκαν το Πάσχα.

Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα

Βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης και εάν δεν υπάρξει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων το ξεκίνημα για την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαϊου.

Τότε αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα αισθητικής και τα κομμωτήρια, με αυστηρές, ωστόσο προβλέψεις για τον αριθμό των πελατών προς αποφυγή συνωστισμού και με υποχρεωτικά μέτρα πρόληψης (γάντια κτλ).

Την ίδια ημέρα υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η λειτουργία του κεντρικού συστήματος ελέγχου των μετακινήσεων μέσω sms στο 13033, αλλά και γραπτής βεβαίωσης.

Επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα των σχολείων με ξεκάθαρη προτεραιότητα να δίνεται στους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και έπειτα στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.΄

Οσον αφορά τέλος τα υπόλοιπα καταστήματα και τους εμπορικούς χώρους (καφετέριες, ταβέρνες κτλ) πρόθεση των ειδικών είναι να ανοίξουν μετά τις 25 Μαϊου, μιας και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα γίνει η επιστροφή μεγάλων μαζών σε τέτοιους χώρους.

Στις αρχές Ιουνίου βάσει προγραμματισμού θα ξεκινήσει η λειτουργία ξενοδοχείων και θα «ζωντανέψει» και πάλι ο τομέας του τουρισμού.

Στην πρώτη φάση, άλλωστε, του επιχειρηματικού σχεδίου η βαρύτητα θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, με σκέψεις και για ειδικά προγράμματα προς τους Έλληνες πολίτες.