Tηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων της Επιτροπής Συντονισμού των τουριστικών γραφείων για την έξοδο από την κρίση του Covid-19, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό συνολικά και τους επαγγελματίες του κλάδου.


Οι συνομιλητές συμφώνησαν γενικά ότι από τον τουρισμό του 2020 δεν είναι εφικτό να διασωθούν πολλά πράγματα, ενώ πολλές σημαντικές κρατήσεις που δεν μπόρεσαν να μετατεθούν για το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς θα μεταφερθούν κατ’ ευθείαν στο 2022, δεδομένου ότι οι κρατήσεις για το 2021 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.


Οι τουριστικοί πράκτορες στάθηκαν στην φετινή περίοδο και έκαναν λόγο για μία συντονισμένη διαφημιστική καμπάνια για τη χώρα μας, από τον σχεδιασμό της οποίας όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένας φορέας του τουρισμού.


Για την δράση του κοινωνικού τουρισμού οι τουριστικοί πράκτορες επεσήμαναν, ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, και ειδικά στα τουριστικά γραφεία, που θα συνθέσουν τη μεταφορά, τη διαμονή και τυχόν άλλες παροχές για τους ταξιδιώτες, και να μην γίνεται διάσπαση πακέτου με ξεχωριστά voucher για μεταφορά και διαμονή.


Επιπρόσθετα, ζήτησαν ο κοινωνικός τουρισμός να είναι ανοιχτός σε όλες τις μορφές τουρισμού, και στην κρουαζιέρα, για παράδειγμα, η οποία συχνά είναι οικονομικότερη εμπειρία από τη διαμονή σε ένα καλό ξενοδοχείο με όλες τις ευκολίες.


Οι συνομιλητές τόνισαν και πάλι στον υπουργό, την ανάγκη για πραγματική χρηματοδοτική στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς τραπεζικά κριτήρια και διακρίσεις που ακυρώνουν την συγκεκριμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να έχουν όλες την απαιτούμενη ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να είναι παρούσες την επόμενη ημέρα και να μην καταρρεύσουν πριν φθάσουν εκεί.


Τονίστηκε δε, ότι εκπρόσωπος των τουριστικών γραφείων πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε στην Ομάδα Εργασίας που ανακοινώθηκε για την επόμενη μέρα του Covid-19, καθώς πρόκειται για τον κλάδο που διακινεί στο σύνολο του τουρισμού στη χώρα και δεν γίνεται να βρίσκεται έξω από τα κέντρα των αποφάσεων και των εξελίξεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ