… και το θεριό τον Γιάννη, όπως λέει η παροιμία, και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του φετινού καλοκαιριού στη χώρα μας. Ο τουρισμός που πλήττεται ανεπανόρθωτα και σαν σε περίοδο ανακοχής μετά τον πόλεμο, θα αντιμετωπίσει διχαστικά διλήμματα και στη Χαλκιδική. Θέλουμε επισκέπτες με κάθε μέτρο προφύλαξης. Θα είμαστε διστακτικοί σε μαζικές αφίξεις, θα επιζητάμε τη λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ παράλληλα θα προσπαθούμε να προσφέρουμε απλόχερα τις υπηρεσίες μας στους επισκέπτες. Σε μια σύντομη συζήτηση με τους πολίτες μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει κανείς ότι προτιμούν να μην δουν τους Βαλκάνιους να κατακλύζουν τις παραλίες της Χαλκιδικής ή της Πιερίας.Οι περισότεροι περιφράφουν μια ήρεμη κατάσταση στις ακτές και αποστάσεις στα παραλιακά καφέ – μπαρ και στα εστιατόρια. Ξαπλώστρες που θα απέχουν μεταξύ τους αρκετά, τραπέζια λίγα στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων για αποφυγή συνωστισμού, και άλλες τέτοιες εικόνες.

Στα αεροδρόμια, πώς θα γίνεται ο έλεγχος. Στον οδικό τουρισμό τί δικλίδες ασφαλείας θα μπουν; Στους χώρους των ξενοδοχείων που είναι κοινόχρηστοι; Όλα αυτά τα ερωτήματα μπαίνουν από την πλευρά του οικοδεσπότη που δεν είναι άλλος παρά η χώρα μας.

Να δούμε όμως τί γίνεται και από την πλευρά των επισκεπτών. Αν πάρουμε για παράδειγμα χώρες όπως η Γερμανία, η Αγλλία, η Ολλανδία. Αναμφισβήτητα ψηφίζουν Ελλάδα αν επρόκειτο να ταξιδέψουν κάπου στην Ευρώπη. Χτίσαμε το όνομα με πολύ κόπο και έγκαιρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να μπορούμε να “διαφημίζουμε” – αν μπορεί να το πει κανείς έτσι – τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και ελάχιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές εν συγκρίσει με άλλες χώρες. Ωστόσο, ο τουρίστας έχει τις ίδιες εύλογες απορίες. Για τον έλεγχο στο αεροδρόμιο. Για τους κοινόχρηστους χώρους των τουριστικών καταλυμάτων κλπ. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομογένειας στην Ολλανδία με καταγωγή από Χαλκιδική, Παύλος Κερασαβόπουλος, υπάρχουν επιφυλάξεις από τους εν δυνάμει   τουρίστες του τόπου μας. “Θα είναι καθαρό το ξενοδοχείο; Ποιος μπορεί να είχε πριν από εμένα το αμάξι που θα νοικιάσω; Θα είμαστε ασφαλείς στην παραλία και στα εστιατόρια“; Τέτοια και άλλα παρόμοια ερωτήματα γεννιούνται στους θερινούς επισκέπτες που κάτω από άλλες συνθήκες θα ετοίμαζαν ήδη τις βαλίτσες τους.

Από δύο σκοπιές λοιπόν το θέμα προκαλεί προβληματισμό κι επειδή ανάλογες συνθήκες δεν βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και να κάνουμε μικρά και ασφαλή βήματα, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε ήδη καθώς η κατάσταση με την πανδημία θα εξιολογείται κάθε βδομάδα.