Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν πλέον για την ολοκλήρωση και ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου επανόδου στη νέα κανονικότητα, το οποίο θα διαρκέσει για ένα δίμηνο και θα ανακοινώσει αύριο κατά το διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντός του Σαββατοκύριακου και αφού πρωτίστως είχαν παραδοθεί οι εισηγήσεις των επιστημόνων και των ειδικών, υπήρξε κορύφωση των διαβουλεύσεων.

Στόχος όλων είναι να επιστρέψει η χώρα και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς μετά από σχεδόν δίμηνη καραντίνα στην οποία είχε μπει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πώς θα γίνει όμως η επιστροφή στην κανονικότητα;

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά και βάσει των σχεδιασμών που έχουν γίνει η μετάβαση θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη θα γίνει αρχές Μαϊου, η δεύτερα στα τέλη και η τρίτη στα μέσα Ιουνίου και σε καθεμία από αυτές τις φάσεις υπολογίζεται ότι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους περί τους 200.000-300.000.

Μέσα στον Ιούνιο υπολογίζεται να έχουν επιστρέψει όλοι όσοι έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

Παράλληλα θα ολοκληρωθεί η άρση των περιορισμών κυκλοφορίας των πολιτών, όπερ σημαίνει ότι θα καταργηθεί η αποστολή μηνύματος στο 13033 και η εκτύπωση βεβαίωσης από το forma.gr

Από τις 4 Μαΐου, λοιπόν, θα καταργηθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες να ταξιδέψουν από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο ή και το αντίθετο.

Η αρχή του ανοίγματος της αγοράς, πάντως, θα γίνει από τα κομμωτήρια και τα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου και θα λειτουργήσουν με περιορισμούς για την είσοδο των καταναλωτών.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, που θα παραμείνουν κλειστά στην πρώτη φάση και με προοπτική να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου.

Περιορισμοί θα υπάρξουν και στη λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, δηλαδή σε εστιατόρια και καφέ, ενώ θα δοθεί έμφαση σε εκείνα που έχουν δυνατότητα να βγάζουν τραπεζάκια έξω.