Στη σκιά των προχθεσινών και χθεσινών επεισοδίων και των εμπρησμών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο νησί.

Κατά την επίσκεψη του στη Σάμο ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το ΚΥΤ όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και φορείς του νησιού.

«Η κατάσταση στη Σάμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η ανοικτή δομή στο Βαθύ πρέπει να κλείσει άμεσα, εντός της χρονιάς, και να μεταφερθούν οι διαμένοντες μετά από μία πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση, σε κλειστή ελεγχόμενη δομή στου Ζερβού.

Ευχαριστώ το δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου για την στήριξη του για αυτή τη προσπάθεια», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός, ο οποίος και πρόσθεσε: «Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα.

Έχουν γίνει 22 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, θα ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, είναι υποχρεωμένοι και από την Σύμβαση της Γενεύης, να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι.

Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων, αλλά και των κατοίκων της Σάμου».