«Ένα πολύ ευχάριστο νέο, που περιμέναμε με αγωνία να ακούσουμε, ήρθε τελικά στις 21 Απριλίου και μας γέμισε χαρά, ικανοποίηση, περηφάνια και ελπίδες.

Το νέο ήταν η ένταξη της πράξης «Μελέτες Κατασκευής Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Επέκτασης, Βελτίωσης και Συντήρησης Υφιστάμενων Λιμενικών Υποδομών, ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη» συνολικού προϋπολογισμού 651.620 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών Φιλόδημος ΙΙ.

Πρόκειται κυριολεκτικά για το σύνολο των μελετών που αποτελούν αυτή τη στιγμή απαραίτητες προϋποθέσεις αφενός για την τεκμηρίωση της νομιμότητας των υφιστάμενων υποδομών και αφετέρου την υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής.

Η χρηματοδότηση του συνόλου των μελετών αυτών καθώς και εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου για την παρακολούθηση της πράξης συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο και απετέλεσε στόχο και μακρόχρονη προσπάθεια της προηγούμενης διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη και των άριστων συνεργατών του, που έφτασε μόλις πριν λίγες ημέρες σε επιτυχή έκβαση, χάρη στη γνωστή καθυστέρηση με την οποία λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο, ειδικά όταν μεσολαβεί αλλαγή πολιτικής ηγεσίας.

Τη χαρά μας όμως ήρθε να μετριάσει η απογοήτευση που μας επεφύλαξε για ακόμη μια φορά η νέα δημοτική αρχή. Μια δημοτική αρχή που υποτίθεται προέτασσε την «ομοφωνία», τη «συνεργασία» και τον πολιτικό πολιτισμό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι από την θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι τεράστια! Τουλάχιστον για το μέγεθος και το ηθικό ανάστημα κάποιων. Περιμέναμε σύμφωνα με όσα διεκήρυσσαν αλλά και όσα επιτάσσει η έννοια του πολιτικού πολιτισμού το γεγονός αυτό να γίνει αφορμή κοινής χαράς, αναγνώρισης και σύμπλευσης σε μεγάλα θέματα που αφορούν τον τόπο. Αντί γι’ αυτό; Μια ιταμή προσπάθεια καπήλευσης του έργου της προηγούμενης διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου και μάλιστα όχι τόσο από τη νυν διοίκηση όσο από τον ίδιο το Δήμαρχο!

Διερωτώμαι στη βάση όσων γράφτηκαν στην ανακοίνωση του Δήμου:

• Σε ποιες «επανειλημμένες παρεμβάσεις του Δημάρχου» αναφέρεται; Πού και πότε πραγματοποιήθηκαν αυτές, για μια πράξη η οποία είχε αποσπάσει τα συγχαρητήρια των υπευθύνων των δύο συναρμόδιων υπουργείων πριν αυτός αναλάβει καθήκοντα;
• Γνωρίζει κανείς τους εκεί, ότι το αίτημα της έγκρισης σκοπιμότητας των μελετών που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος, συγκροτήθηκε, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε ήδη επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης;
• Στη «μεγαλόψυχη» αναφορά στην «προεργασία της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου που υπέβαλε την αίτηση χρηματοδότησης το Σεπτέμβριο», τι εννοεί; Τι περιελάμβανε και τι δεν περιελάμβανε αυτή η «προεργασία»; Τι είναι αυτό που πρόσθεσε η νέα διοίκηση σε αυτά που παρέλαβε;
Δυστυχώς όπως φαίνεται η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων της διοίκησης του κ. Βαλιάνου είναι τεράστια όπως μεγάλο είναι και το έλλειμμα σε προσφορά ουσιαστικού έργου στον τόπο, ένα έλλειμμα που προσπαθεί να καλύψει με την οικειοποίηση της δουλειάς άλλων, κάτι που σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αποτελεί ποινικά διωκόμενο έγκλημα, εκτός ίσως από την πολιτική, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται ο κ. Βαλιάνος.

Ας είναι, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και αυτές πολλές φορές μας χαρακτηρίζουν. Εμείς ευχόμαστε μόνο, αυτό το τόσο πολύτιμο εργαλείο να μη μείνει αναξιοποίητο αλλά να αποτελέσει όντως το μοχλό για μια «άλλη ανάπτυξη» για τον τόπο μας, όπως την ονειρευτήκαμε, σχεδιάσαμε και δρομολογήσαμε.

Γιάννης Δουλάκης
Εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος ΔΛΤΑ»