Λατρεμένος προορισμός,αλλά και τόπος για να ζεις η Χαλκιδική της ιστορίας,των αντιθέσεων,των δυνατών εικόνων,των γοητευτικών ακτογραμμών μήκους 550χλμ,της ορεινής ενδοχώρας,των αρχαιολογικών χώρων.
Πάθος και όρεξη για εξερεύνηση θέλει τούτη δω η μικρή πατρίδα,με τις πάλλευκες αμμουδιές και το ατέλειωτο πράσινο.Να ακούσει ο ταξιδευτής τους ήχους του δάσους,να χαθεί σε μονοπάτια λιθόστρωτα,να γευτεί τη ντόπια κουζίνα.Μια ατέλειωτη άσκηση των αισθήσεων,στις διαδρομές της ωραίας χερσονήσου.
Τα ταξίδια στις τοπικές γεύσεις έχουν το δικό τους ενδιαφέρον,με ωραίες περιπλανήσεις σε θαλασσινά και κρεατικά,αλλά και γευστικές ασκήσεις στα προϊόντα ελιάς και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα υπέροχα μέλια,στις μαρμελάδες μικρών παραγωγών,στα αρωματικά φυτά και βότανα.Η επίσκεψη σε τοπικά οινοποιεία ,αλλά και στα παραδοσιακά ρακοκάζανα,είναι επιβεβλημένη.
Ιδιαίτερης αξίας ,είναι και η επίσκεψη σε τοπικές μονάδες τυροκομικών,σαπωνοποιίας και λοιπών φυσικών προϊόντων.
Η Χαλκιδική πέρα από τις πιο γνωστές και ιδιαίτερα προβεβλημένες πλευρές της,κρύβει και μια σειρά μικρούς παραδείσους,που έχουν το δικό τους τρόπο να αγγίζουν τις αισθήσεις μας.
Αξέχαστες εμπειρίες στα λίγα είναι η αλήθεια, παλιά διατηρημένα χωριά,στα δάση του Χολομώντα ,του Ίταμου,του Στρατονικού όρους,σε καταρράκτες που δεν περιμένεις να δείς,σε αγροτουριστικούς ξενώνες,οι ιππικές και ποδηλατικές βόλτες μένουν αξέχαστες όπως και τα καφεδάκια σε μικρούς καφενέδες,αντάμα με τους γέροντες ,που πολλά έχουν να ιστορήσουν κι΄άλλα τόσα χωρατά να πουν.
Το ιστορικό κέντρο του Πολυγύρου,η Αρναία,η Γαλάτιστα,η Άφυτος ,το Παλιούρι,η Συκιά , ο Άγιος Νικόλαος,το  στολίδι με την απέραντη θέα στο απέραντο γαλάζιο ο Παρθενώνας,η παλιά Νικήτη,οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολύνθου,ο Ταξιάρχης,ο Βάβδος,έχουν πολλά να παρουσιάσουν στα μάτια των επισκεπτών.
Αλλά κι η γοητευτική αρχαία Άκανθος,η Ιερισσός της υπέροχης αμμουδιάς και θάλασσας,των φημισμένων καραβομαραγκών και των καρνάγιων,η Ουρανούπολη,πύλη του περιβολιού της Παναγιάς,το άλσος Αριστοτέλη στα Στάγειρα,καθώς κι΄οι πύργοι, αληθινά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα που μείνανε ορθοί,μετά το σεισμό του 1932.
Χαλκιδική ένας τόπος όμορφος,με τα προβλήματα της άναρχης δόμησης,της έλλειψης σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος,δυστυχώς και από κυρίαρχες επιλογές της πολιτείας.
Κυβερνήσεις,τοπικές αρχές,κάτοικοι και επισκέπτες,όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.
Τα δώρα που απλόχερα μας χάρισε η φύση είναι η δική μας κιβωτός,που πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές,γιατί τίποτε δεν μας ανήκει αποκλειστικά.
Πηγή: babistasios.blogspot.com