Η τεράστια τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική – η μεγαλύτερη από το 2011 που έχει τρεις φορές το μέγεθος της Γροιλανδίας- έχει πλέον κλείσει, δήλωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO).

Αυτό ανακοίνωσαν και οι επιστήμονες – ερευνητές από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσαν την τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.

«Η άνευ προηγουμένου τρύπα του όζοντος στο Βόρειο Ημισφαίριο του 2020 έκλεισε», ανακοίνωσαν. Η τρύπα, η οποία ήταν η μοναδική μεγαλύτερη τρύπα όζοντος που εντοπίστηκε ποτέ στην Αρκτική, άνοιξε για πρώτη φορά στα τέλη Μαρτίου καθώς οι ασυνήθιστες συνθήκες ανέμου παγίδευσαν τον ψυχρό αέρα στον Βόρειο Πόλο για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με επιστήμονες από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) μια πολική δίνη – μεγάλη περιοχή χαμηλής πίεσης από στροβιλισμένο κρύο αέρα- είναι ακριβώς αυτό που προκάλεσε τη συρρίκνωση του στρώματος του όζοντος στην περιοχή.

Η ισχυρή πολική δίνη παρατηρήθηκε για αρκετές εβδομάδες τον Μάρτιο και είχε ως αποτέλεσμα παγωμένος αέρας να μείνει παγιδευμένος στο Βόρειο Πόλο.

Με τη σειρά του παρήγαγε σύννεφα μεγάλου υψομέτρου, όπου χημικές αντιδράσεις διεγείρουν την εξάντληση του στρώματος του όζοντος όταν εκτίθενται σε ηλιακό φως – έτσι αυξήθηκε η τρύπα.

Πλέον η πολική δίνη εξασθένισε, οι τιμές του όζοντος επιστρέφουν αργά στο φυσιολογικό, εξ ου και οι πρόσφατες φωτογραφίες που δείχνουν την εξαφάνιση της τρύπας. …

Πηγή: mixanitouxronou.gr