Μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στον προϊστορικό οικισμό του Ντικιλί-Τας στην Καβάλα καθώς εντόπισαν πριν μερικά χρόνια τα παλαιότερα δείγματα κρασιού που έχουν καταγραφεί έως και σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό είναι κάτι που δεν έχουν ακόμα εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε επικοινωνιακά, οι οινοποιοί της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, καθιστώντας την περιοχή μας ένα παγκόσμιο κέντρο της ιστορίας του κρασιού.

Η ανακάλυψη έχει τεράστια σημασία καθώς ανατρέπει τα δεδομένα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη νεολιθική περίοδο.

“Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σημαντική ανακάλυψη” τόνιζε τότε η Δήμητρα Μαλαμίδου, αρχαιολόγος της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συνδιευθύντρια των ανασκαφών στο Ντικιλί-Τας, μιλώντας στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Το κρασί εντοπίστηκε στην οικία 1 του προϊστορικού οικισμού και χρονολογείται στο 4.200 π.Χ. Στην οικία 1 ανακαλύφθηκαν μέσα σε αγγεία ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες σταφυλιού που είχαν πατηθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι έγινε εξαγωγή του χυμού των σταφυλιών.

Κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε αυτή την ανακάλυψη.

Πηγή: enanews.gr