ΓενικάΚόσμος

Κατέρρευσε πύργος στα Θεοδοσιανά Τείχη

Ρωγμές στα βυζαντινά τείχη της Πόλης

Κατέρρευσε την Κυριακή -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- ένας από τους πύργους των Θεοδοσιανών τειχών που προστατεύουν εδώ και 1.500 χρόνια την Κωνσταντινούπολη.
Ο πυργίσκος διέθετε ήδη υποστυλώματα προκειμένου να μην πέσει, ωστόσο από ό,τι αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να τον συγκρατήσουν.

Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ο πύργος να έπεσε λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης το βράδυ του Σαββάτου.

Τα κομμάτια του τείχους πέφτοντας στον δρόμο προκάλεσαν πάντως μεγάλο θόρυβο, σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο δεν τραυματίστηκε ευτυχώς κανείς, καθώς λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ίσχυε το Σαββατοκύριακο δεν διέρχονταν από το σημείο εκείνο ούτε πολίτες, ούτε οχήματα.

Ο Μαχίρ Πολάτ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι αρμόδια συνεργεία του δημαρχείου ξεκίνησαν ήδη εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος από τις πέτρες, αν και προειδοποίησε ότι τα βυζαντινά τείχη είναι σε πολύ άσχημη φυσική  κατάσταση και ότι 20 προμαχώνες των τειχών κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ή να κοπούν στα δύο.

Ρωγμές στα βυζαντινά τείχη της Πόλης προκαλούν ανησυχία

 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία η διαπίστωση ρωγμών στα ιστορικά βυζαντινά τείχη από το σεισμό των 6 ρίχτερ που είχε χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη.

Ο σεισμός δημιούργησε ρωγμές σε μερικά από τα προπύργια των τειχών του Γεντικουλέ (Επταπύργιο) στην Κωνσταντινούπολη και ειδικά στα σημεία που τα τείχη χωρίζονται στα δύο, οι ρωγμές μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνες, απειλώντας με κατάρρευση τους προμαχώνες.

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close