Παράθυρο για δάνεια που μπορούν να ανέρχονται στο 25% του τζίρου μιας επιχείρησης και εν προκειμένω ενός αυτοαπασχολούμενου αγρότη και τα οποία συνοδεύονται από εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας (Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων) της τάξεως του 80%, ανοίγει η τελευταία έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πρόκειται για την έγκριση που πήρε από τις Βρυξέλλες η αύξηση του κονδυλίου που αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ανάμεσα τους και οι Έλληνες αγρότες, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους κατά 250 εκ. ευρώ, ανέρχεται δε συνολικά σε 2,25 δις ευρώ. Επί του θέματος έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία το Agronews από την περασμένη Πέμπτη.

Το παραπάνω εγχείρημα επιτεύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων του  Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη.

Σημειώνεται ότι στην μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το υπό σύσταση «Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID 19» θα παρέχει τα εξής:

  • Θα έχουν πλέον πρόσβαση οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια.
  • Εκτός από την έκδοση μερικών εγγυήσεων για επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης που προέβλεπε το αρχικό μέτρο, πλέον θα προσφέρεται και η δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης για τα δάνεια. με αποτέλεσμα το σημαντικά χαμηλότερο κόστος του δανείου.