Αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία στην Ελλάδα μετά από δύο μήνες που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αρχικά σε αυτά θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και την επόμενη Δευτέρα 18 του μηνός θα συμβεί το ίδιο με τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου αλλά και αυτούς του Γυμνασίου.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ίσχυε πριν, μιας και η λειτουργία των σχολείων περνάει πλέον από πρωτόκολλο, με τα μέτρα προστασίας να είναι αυστηρά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.

Για να περιοριστεί ο ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο . Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Παράλληλα όλα τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη όπως επίσης και με υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες.