H Έλενα Ρεβενικιώτη κάνει πρωταθλητισμό στην άρση βαρών εδώ και τέσσερα χρόνια. Είναι μέλος της Εθνικής ομάδας, εδώ και ένα χρόνο.

Είναι 22 ετών με καταγωγή από το Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, όπου και επέστρεψε και προπονείται αυτό το διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.

Στα Ιωάννινα όπου σπούδαζε, ξεκίνησε να ασχολείται με το crossfit και καθώς ήταν καλή στο κομμάτι της άρσης βαρών, σκέφτηκε να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο Newn Webradio:

Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις από την άρση βαρών;

-Η πρώτη μου ανάμνηση στην άρση βαρών είναι η πρόκρισή μου ως 3η στον πρώτο μου προκριματικό αγώνα στην κατηγορία των νεανίδων.

Τι συντέλεσε στο να διαλέξεις αυτόν τον τρόπο άσκησης και όχι κάποιο άλλο άθλημα; Έχεις δοκιμάσει και άλλα αθλήματα στο παρελθόν;

-Ανέκαθεν ασχολούμουν με τον αθλητισμό .Οι ασκήσεις με βάρη δε ήταν πάντα οι αγαπημένες μου. Πολύ μικρή ασχολήθηκα με το μπάσκετ, αργότερα στίβο, γυμναστήριο και Crossfit όπου πρωτοήρθα σε επαφή με την άρση βαρών και αποτέλεσε την αιτία να ξεκινήσω άρση βαρών.

Ποια ήταν για σένα η χειρότερη και ποια η καλύτερη ανάμνηση σε αγώνες;

-Η χειρότερη ανάμνηση μου είναι ένας τραυματισμός στον ώμο που με ταλαιπώρησε για αρκετό καιρό και έπρεπε να αγωνιστώ έτσι, με λιγότερο πόνο βέβαια καθώς καιρό πριν είχα ήδη ξεκινήσει την αποκατάσταση του. Ενώ, η καλύτερη ανάμνηση μου ήταν η επιτυχία μου στην μόλις δεύτερη συμμετοχή μου σε αγώνα καθώς κατάφερα να κατακτήσω 6 χρυσά και 3 αργυρά μετάλλια.

Γράφτηκε ή ειπώθηκε ποτέ για σένα κάτι που να σε πλήγωσε ή να σε εξόργισε;

-Δεν έχει γραφτεί ή ειπωθεί κάτι που να με έχει πληγώσει μέχρι στιγμής .

Πως αντιμετωπίζεις σχόλια για την εξωτερική σου εμφάνιση.

-Τα σχόλια για την εξωτερική μου εμφάνιση τα αντιμετωπίζω με χιούμορ και καλή διάθεση ενώ κάποια κακοπροαίρετα απλώς τα προσπερνάω.

Θεώρησες ποτέ ότι η άρση βαρών μπορεί να μην ταιριάζει σαν προπόνηση στις γυναίκες;

-Είμαι γυναίκα και ασχολούμαι με την άρση βαρών οπότε δεν θα έλεγα ποτέ ότι αυτό το άθλημα δεν ταιριάζει σαν προπόνηση στις γυναίκες .Αντιθέτως τα οφέλη του αθλήματος είναι πολλά καθώς γυμνάζεται όλο το σώμα, βελτιώνεται η ευελιξία και είναι μεγάλο λάθος να το ταυτίζουμε αποκλειστικά με τους άντρες, με φουσκωμένους μυς, με άρση υπερβολικών κιλών και μεγάλη καταπόνηση. Εξάλλου οι προπονητές είναι προσεκτικοί και δεν θα άφηναν καμία γυναίκα να επιβαρύνει το σώμα της.

Σκέφτηκες ποτέ να πεις «τα παρατάω γιατί η πίεση είναι τεράστια»;

-Το έχω σκεφτεί φυσικά όπως και οι περισσότεροι αθλητές άλλωστε . Για την ακρίβεια αυτό που έχω πει είναι «δεν αντέχω άλλο» όταν οι πιέσεις που αντιμετώπιζα ήταν μεγάλες σε περιόδους δύσκολης προετοιμασίας .Η αγάπη όμως και η θέληση δεν θα με άφηναν να τα παρατήσω.

Ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Σου έχει τύχει ποτέ να αντιμετωπίσεις κάποιο ακραίο περιστατικό από συμπαίκτρια ή αντίπαλο σου;

-Πράγματι, ο γυναικείος ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αυξάνεται συνεχώς , πάραυτα δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ κάποιο ακραίο περιστατικό από αντίπαλό μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Έλενας; Σαν ατομικό άθλημα που είναι η άρση βαρών που θα ήθελες να φτάσεις;;

-Οι στόχοι μου αυτή την περίοδο είναι να βελτιώσω τις επιδόσεις μου, να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να πετύχω ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στον αμέσως επόμενο αγώνα μου. Θα ήθελα να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Οι ολυμπιακοί αγώνες είναι ο μεγαλύτερος στόχος που μπορεί να θέσει ένας αθλητής και αυτό θα ήταν και το μεγάλο μου όνειρο.

Θα πάρεις μέρος σε αγώνες και αν ναι σε ποιους; Ποιος είναι ο επόμενος αγωνιστικός στόχος;

-Θα πάρω μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέχρι 23ων ετών που θα γίνει τον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά. Έπειτα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών τον Οκτώβριο το οποίο θα γινόταν τον Απρίλιο και αναβλήθηκε λόγω Κορωναιού. Οπότε ο αμέσως επόμενος στόχος μου είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέχρι 23ων ετών.

Είναι τα δυναμικά αθλήματα και συγκεκριμένα η άρση βαρών διαδεδομένη στην Ελλάδα. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και με ποιους τρόπους θα μπορούσε να γίνει πιο δημοφιλές;

-Η άρση βαρών σε σχέση με άλλα αθλήματα δεν είναι τόσο διαδεδομένη και ιδιαίτερα μετά από την κρίση που πέρασε. Κάθε άθλημα για να αναδειχθεί χρειάζεται οικονομική βοήθεια, στήριξη και γερά θεμέλια . Αυτό είναι στο χέρι της ομοσπονδίας με ώθηση και διάφορα προγράμματα για νέα παιδιά μπορεί το άθλημα να αποκτήσει ξανά αυτό που του αρμόζει.

Παρατηρούμε ότι πάρα πολλά νέα κορίτσια ασχολούνται με το crossfit. Πως έγινε «μόδα» το συγκεκριμένο;

-Το Crossfit είναι ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής που έχει γίνει πλέον μόδα. Συνδυάζει ενόργανη γυμναστική, άρση βαρών ,στίβο και κωπηλασία και τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα είναι τόσο άμεσα όσο κανένα άλλο πρόγραμμα γυμναστικής.

Πως συνδύασες τις προπονήσεις με τις σπουδές;

-Ο καλός προγραμματισμός με βοήθησε ώστε να συνδυάσω σπουδές και προπονήσεις μαζί. Στην αρχή μου ήταν λίγο δύσκολο καθώς και οι δύο τομείς έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις . Όταν όμως υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος . Σε καμία περίπτωση πάντως δεν έκανα <<φοιτητική ζωή >>.

Αν έπρεπε να συμβουλέψεις ένα νέο κορίτσι ή αγόρι που αγαπά τη γυμναστική και είναι μέρος της ζωής του, τι θα τους έλεγες να προσέξουν ή να αποφύγουν;

-Τα παιδιά που έχουν κάνει μέρος της ζωής τους τον αθλητισμό θα τα συμβούλευα να το συνεχίσουν και να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγουν είναι οι υπερβολές που θα μπορούσαν να βλάψουν και οτιδήποτε ξεπερνά το μέτρον γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι <<μέτρον άριστον >>.

Συνδυάζεται πρωταθλητισμός και εργασία μαζί;

-Ο πρωταθλητισμός από μόνος του απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και μεγάλο αγώνα ειδάλλως μιλάμε για αθλητισμό. Προσωπικά δεν το έχω κάνει και πιστεύω πως δεν μπορεί να συνδυαστεί εργασία και πρωταθλητισμός καθώς οποιαδήποτε άλλη ασχολία μπορεί να σε αποπροσανατολίσει από τον στόχο σου.

Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές για άριστη φυσική κατάσταση;

-Η δική μου συμβουλή για άριστη φυσική κατάσταση είναι να γίνει ο αθλητισμός ,οποιασδήποτε μορφής ,μέρος της ζωής κάθε ανθρώπου και φυσικά η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής .Διατροφή και άσκηση είναι τα όπλα για μια καλή φυσική κατάσταση.