Πηγή: Politic.gr

Κρίσιμο θεωρείται το Σαββατοκύριακο και η Δευτέρα για την πορεία της άρσης των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου ανοίγουν 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα προκειμένου να υποδεχτούν τον κόσμο που θα θελήσει λίγη δροσιά, καθώς οι μετεωρολόγοι μιλούν για τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

Την Δευτέρα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από τον μόνιμο τόπο κατοικίας, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ την ίδια μέρα επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της της Α’ και Β’ Λυκείου αλλά και των Γυμνασίων.

Καταγραφή λουομένων, αποστάσεις και χωρίς μουσική και ποτά οι παραλίες

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός λουόμενων είναι 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίστηκε στα 4 μέτρα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Ανά ομπρέλα θα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση αν πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ξαπλώστρες σε διαφορετικές ομπρέλες είναι το 1,5 μέτρο. Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών θα απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες έπειτα από κάθε πελάτη.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις οργανωμένες παραλίες θα διαθέτουν προϊόντα μόνο σε πακέτο (take away), ενώ απαγορεύεται η διάθεση αλκοολούχων ποτών και το delivery. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από  από 5.000 έως 20.000 ευρώ και προβλέπεται αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες.

Ανοίγουν οι εκκλησίες

Με την παρουσία πιστών θα γίνουν οι λειτουργίες στις εκκλησίες την Κυριακή. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και οι παριστάμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 50 άτομα.   Και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, αλλά και αντισηπτικού. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση μυστηρίων.

Επιστρέφουν στα θρανία Α’ και Β’ Λυκείου και Γυμνάσια

Την Δευτέρα 18 Μαΐου γυρίζουν στα σχολεία οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων. Τα μαθήματα θα γίνονται υπό αυστηρούς κανόνες, με διαίρεση των τμημάτων ώστε να υπάρχουν έως μαθητές σε κάθε ένα. Στα τμήματα θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη, Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ισχύει το αντίστροφο.   Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα κυλικεία των σχολείων παραμένουν κλειστά. Τη Δευτέρα θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια, όπου επίσης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους μαθητές και τα τμήματα να έχουν έως 15 άτομα.