Στην τελική ευθεία για την έγκριση άδειας δόμησης βρίσκεται το τουριστικό χωριό που θα αναπτύξει η εταιρεία  Mare Village στην περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Για το έργο, που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη δεύτερης κατοικίας με Προεδρικό Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου.

Τι θα αναπτυχθεί

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών δυναμικότητας περίπου 400 ατόμων σε έκταση περίπου 132 στρεμμάτων, όπου κατά το Π.Δ., προβλέπεται η δημιουργία χρήσης μόνο κατοικίας και τουρισμού-αναψυχής στο οικοδομικό τετράγωνο επτά του ακινήτου. Η τελευταία χρήση περιλαμβάνει κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. Είναι δυνατόν δηλαδή, να αναπτυχθούν εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές και πολυκαταστήματα μέχρι 1.500 τ.μ. συνολικής δομημένης επιφάνειας, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή,  τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.

Το 2014, το υπουργείο Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον Γιάννη Μανιάτη είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους (ΕΠΟ) και περιορισμούς του έργου. Πλέον για την έκδοση της άδειας δόμησης απαιτείται οι επενδυτές να προχωρήσουν στην εκπόνηση εφαρμοστικών μελετών βάσει όσων προβλέπει η μελέτη β’κατοικίας.

Ο σχεδιασμός των επενδυτών προβλέπει τη σύνδεση του χωριού παραθεριστικών κατοικιών με τη ξενοδοχειακή μονάδα Miraggio Thermal Spa, που έχει κατασκευάσει σε παρακείμενη έκταση η συνδεδεμένη εταιρεία με την Village Mare, Med Sea Health. Άλλωστε, η ΕΠΟ Μανιάτη προβλέπει την παραχώρηση προς χρήση στην Mare Village εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων για το χωριό κατοικιών.

Στις εταιρείες Mare Village και Med Sea Health, που αρχικά ήταν ρωσικών συμφερόντων, έχει διατελέσει πρόεδρος ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Από το 2019 οι δύο εταιρείες έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχο Βούλγαρων επενδυτών, με τον Σάνκο Πέσεβ να κατέχει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

Η Χαλκιδική

Παρά την πανδημική κρίση, η Χαλκιδική, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εξακολουθεί να αποτελεί πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς περιήλθε στην κυριότητα της “Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη, έναντι τιμήματος 205 εκατ. ευρώ, μέσα Απριλίου, όταν η αβεβαιότητα στην οικονομία είχε κορυφωθεί.  “Δυνατό χαρτί” του τουριστικού συγκροτήματος είναι η οικοδομική άδεια -που αυτό διαθέτει για την ανάπτυξη 526 πολυτελών κατοικιών, των οποίων ο προϋπολογισμός τοποθετείται σε 100 εκατ. ευρώ.

πηγή: του Δ. Δεβελέγκου για το Capital.gr