Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ουκρανοί, Ισραηλινοί και Κύπριοι περιμένουν το σύνθημα, δηλαδή το άνοιγμα των συνόρων, για να κλείσουν τις διακοπές τους στη Ελλάδα.

Όχι στο βαθμό που αυτό γινόταν μέχρι πέρσι αλλά κατά περίπτωση ακόμη και μέχρι 70% της περσινής κίνησης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τα λεγόμενα των επικεφαλής των γραφείων του ΕΟΤ στις χώρες αυτές, που μίλησαν πριν από λίγο σε webinar που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, με την υποστήριξη του Thessaloniki Convention Bureau.

Ωστόσο η έλευση των τουριστών από τα συγκεκριμένες χώρες θα εξαρτηθεί από δυο σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν οσονούπω. Όσο πιο ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα θα είναι, τόσο πιο εύκολη θα κάνει την απόφαση των ξένων να επισκεφτούν τη χώρα μας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η πρόθεση που έχουν οι τοπικές κυβερνήσεις να κρατήσουν τον κόσμο στις χώρες τους, προκειμένου να ενισχυόσουν την τοπική τους οικονομά.

Αν προχωρήσουν σε μέτρα όπως αυτά που ανεπίσημα κυκλοφορούν σε κάποιες χώρες, πως όποιος επιστέφει από διακοπές στο εξωτερικό θα μένει 14 μέρες σε καραντίνα, τότε αυτό θα αποτρέψει την πλειοψηφία του κόσμου να επιλέξει το εξωτερικό για διακοπές.

Οι διακρατικές συμφωνίες που ετοιμάζονται ανάμεσα στην Ελλάδα και αρχικά χώρες που αντιμετώπισαν με αποτελεσματικό τρόπο τον κορωνοϊό, θα βοηθήσουν αν αρθούν πολλά εμπόδια και θα δημιουργήσουν ροή τουριστών προς τη χώρα μας.

Στο webinar πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκακης, ο οποίος προέβλεψε πως την άλλη βδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα για την είσοδο ξένων τουριστών στη χώρα μας, καθώς και αυτά που θα ισχύσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Να θυμίσουμε πως σήμερα το απόγευμα θα ανακοινωθούν αυτά που θα ισχύσουν στις μεταφορές. Ο κ. Φραγκάκης εκτίμησε πως αυτά θα είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά «αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ανοίξουμε τη χώρα τυφλά» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας τουρισμού.

Επίσης είπε πως η χώρα θα ανοίξει σταδιακά στον τουρισμό, αρχικά από χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό.

Επίσης αποκάλυψε πως ΕΟΤ ετοιμάζει την δική του καμπάνια-έκπληξη, η οποία θα βασίζεται στην ασφάλεια που προσφέρει η χώρα μας και θα στοχεύει στην μεγιστοποίηση του αποτελέσματος το 2021.

Το συγκεκριμένο webinar ήταν το πρώτο από μια σειρά που ετοίμασε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος σε συνεργασία με το TCB στην κοινή προσπάθεια να ενημερωθεί η τουριστική αγορά για τα τεκταινόμενα και να ιχνηλατηθεί το αβέβαιο μέλλον.

Πηγή: Omorfa Taxidia