Για πρώτη φορά από την εποχή των διαστημικών λεωφορείων, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν από το έδαφός τους αστροναύτες στο Διάστημα.

Οι βετεράνοι αστροναύτες Μπομπ Μπένκερ και Νταγκ Χάρλι θα βρίσκονται στις 27 Μαΐου μέσα στο διαστημόπλοιο Crew Dragon της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX που θα εκτοξευτεί με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Από τον Ιούλιο του 2011, οπότε πέταξε για τελευταία φορά διαστημικό λεωφορείο, η NASA βασίζονταν για τις επανδρωμένες αποστολές της στις ρωσικές κάψουλες Soyuz, οι οποίες εκτοξεύονταν από το Καζακστάν.

Οι πλατφόρμες εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι χρησιμοποιούνταν μόνο για αποστολές φορτίου, ή ρομποτικών μηχανών.

Η αποστολή, για λογαριασμό της NASA, θα είναι η πρώτη επανδρωμένη πτήση ιδιωτικής εταιρείας σε τροχιακή αποστολή.

Η διαστημική κάψουλα βρίσκεται ήδη τοποθετημένη στην κορυφή ενός πυραύλου Falcon 9, στην ιστορική πλατφόρμα 39Α στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου γίνονται και οι τελευταίοι έλεγχοι.

O 53χρονος Χάρλι και ο 49χρονος Μπένκερ θα παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.