ΓενικάΕλλάδα

Επιδότηση έως 1.000 ευρώ για ηλεκτρικό ποδήλατο

Σε μικρή… Ολλανδία φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μετατρέψει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μετακινήσεις και, κυρίως, γερά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτων, με στόχο να πάρουν τα πετάλια… φωτιά. Μεταξύ των δέλεαρ, είναι να δοθεί επιδότηση έως και 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου και όφελος απόσυρσης μηχανοκίνητου δικύκλου έως τα 500 ευρώ ώστε να «αντικατασταθεί».

Delivery φαγητού με ηλεκτρικά ποδήλατα αντί για «παπάκια», εργαζόμενοι που θα κάνουν τη γυμναστική τους καθ’ οδόν για το γραφείο και πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους, που θα παρέχουν υποχρεωτικά κοινόχρηστα ποδήλατα για τους δημότες τους, είναι μερικά από όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το lockdown, λόγω πανδημίας, έφερε στο προσκήνιο τις εναλλακτικές μετακινήσεις φέρνοντας πιο κοντά την «πράσινη» κινητικότητα. Για να επιτευχθούν, φυσικά, όλα αυτά, θα δοθούν φοροαπαλλαγές – φοροελαφρύνσεις, ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι, οι πρόσφυγες κ.λπ.

Συνδυαστικές μεταφορές

Παράλληλα, επί τάπητος έχει τεθεί και ο σχεδιασμός των συνδυαστικών μεταφορών. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται την Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, μέσω της οποίας θα υπάρξουν ριζικές παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς. Μία εξ αυτών είναι να γίνεται απρόσκοπτα η μεταφορά των ποδηλάτων. Μέχρι σήμερα, οι ποδηλάτες έκαναν, κυρίως, διαδρομές πέριξ της γειτονιάς τους, αφού είναι αρκετά προβληματική η μεταφορά τους με τα ΜΜΜ ή τα ΚΤΕΛ. Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει, δεδομένου ότι θα γίνει υποχρεωτική η δυνατότητα μεταφοράς τους και ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση παροχής ενοικιαζόμενου/κοινόχρηστου ποδηλάτου σε κάθε σταθμό που λειτουργεί περιφερειακά ή και σε δυναμικές κεντρικότητες. Το κόστος δεν αναμένεται να είναι μεγάλο για τον χρήστη, καθώς δεν θα υπερβαίνει το 20% της τιμής του εισιτηρίου.

 Επιχειρήσεις

Ενα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ είναι να δοθούν κίνητρα, όπως όφελος απόσυρσης, σε επιχειρήσεις, ώστε να αντικαταστήσουν τα μηχανάκια με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν με επιδότηση ποδήλατα ή ηλεκτρικά ποδήλατα ή ποδήλατα διανομής (μέχρι το ύψος του 20% της τιμής τους, με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή οργανισμό), ώστε να παρέχουν με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες delivery. Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να γίνει έως το 2025.

 

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close