Με έξι δρομολόγια την ημέρα εξυπηρετείται πλέον η νήσος Αμμουλιανή του δήμου Αριστοτέλη. Η άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκει την Αμμουλιανή έτοιμη να δεχθεί τουρίστες, Έλληνες και Βαλκάνιους οι οποίοι έχουν στην προτίμησή τους το νησί δεκαετίες ολόκληρες τώρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμμουλιανής Κώστα Τσακνή, υπάρχουν 2 με 3 καταλύματα 12μηνης λειτουργίας τουριστικού ενδιαφέροντος σε περίπτωση που χρειασθεί να διανυκτερεύσει κάποιος, αλλά τα ξενοδοχεία που ανοίγουν στις 15 Ιουνίου είναι ακόμη «μουδιασμένα» και στην αβεβαιότητα καθώς δεν υπάρχει το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην απόφαση του αν θα ανοίξουν ή όχι. «Περιμένουμε τα μέτρα και θα δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν οι λίγες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί», τονίζει ο κ. Τσακνής ιδιοκτήτης ξενοδοχείου ο ίδιος.
«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς χάνονται πολλοί επισκέπτες από τη Ρουμανία. Ελάχιστοι πελάτες μας διατήρησαν τις κρατήσεις τους, ενώ επιστρέψαμε πολλές προκαταβολές σε όσους προχώρησαν σε ακυρώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Αμμουλιανής.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσανκής, κανονικά λειτούργησε από την 1η Ιουνίου και το δημοτικό σχολείο του νησιού, ωστόσο παρέμεινε κλειστό το νηπιαγωγείο. Από την πλευρά της υγειονομικής κάλυψης η Αμμουλιανή έχει στρατιωτικό γιατρό από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το αγροτικό ιατρείο πληροί τις προϋποθέσεις σε ενδεχόμενο κρούσμα για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ παράλληλα υπάρχει και ιδιώτης γιατρός.
Η καραντίνα μας κράτησε ασφαλείς
Στην περίοδο της καραντίνας η Αμμουλιανή βίωσε μια δύσκολη και ταυτόχρονα ευνοϊκή κατάσταση. Τα δρομολόγια των γραμμών είχαν μειωθεί στα 6 την εβδομάδα, και έπειτα στα δύο ημερησίως. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρέμειναν κλειστά, αλλά η τροφοδοσία εκτελούταν κανονικά οπότε δεν παρουσιάστηκε ανεπάρκεια αγαθών σε κανένα επίπεδο.
«Ήμασταν απομονωμένοι αλλά ασφαλείς στο νησί. Μάλιστα πολλοί κάτοικοι θεωρούσαν ότι καλύτερα να μην βγουν ούτε οι ίδιοι στη στεριά ώστε να μην κινδυνεύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακνής.