πηγή: politic.gr
Στο στόχαστρο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης θα μπουν τα πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη. Του φλοιοφάγου εντόμου στο Σέιχ Σου και το πρόβλημα της λίμνης Κορώνειας.

Για τη λίμνη Κορώνεια, ο κ. Καράογλου τόνισε ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όμως δεν έχει επιλυθεί, διότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε δοθεί η απαραίτητη οικονομική βοήθεια. Αναφορικά με τη ξηρασία της λίμνης, ο κ. Καράογλου τόνισε ότι θα περιμένει τη γνώμη των ειδικών, για να πράξει αναλόγως.
Για το δάσος του Σέιχ Σου και το φλοιοφάγο έντομο, ανέφερε ότι οι υλοτομήσεις που έγιναν δε βοήθησαν την κατάσταση, ενώ το έντομο έχει καταστρέψει χιλιάδες φυτά και δέντρα στο δάσος της Θεσσαλονίκης και του Ωραιοκάστρου.

Το πρόγραμμα “benefit”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την προσεχή Παρασκευή, ο κ. Καράογλου εξήγγειλε το πρόγραμμα “Benefit”. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει την βιοκλιματική αναβάθμιση του Υπουργείου, προκειμένου να υπάρχει ένα “πράσινο κτήριο στην καρδιά της πόλης”. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις εργασίες αναβάθμισης ανέρχεται στα 475.000 ευρώ. Οι εργασίες προβλέπουν την αντικατάσταση λαμπτήρων, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Στόχος το κτήριο να αναβαθμιστεί ενεργειακά κατά δύο κλάσεις και να γίνει φιλικό στο περιβάλλον.

Πράσινη επιχειρηματικότητα

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο συμμετέχει στο πρόγραμμα της “πράσινης επιχειρηματικότητας”. Ένα πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε επιχειρήσεις με στόχο φιλικών προς το περιβάλλον υπηρεσιών. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα ξεκινούν από σήμερα, 01/06 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Θερμαϊκός και καθαρισμός

Για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου ο Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε ότι ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου, και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Τέλος, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ειδικό σκάφος “Αλκίππη” βγαίνει στα νερά του Θερμαϊκού μια φορά την εβδομάδα για τον καθαρισμό του.