Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των αμερικανικών πόλεων καλεί το ΚΚΕ (μ-λ) την Τρίτη 2 Ιουνίου στις 7 το απόγεμα.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:
Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ σε δημόσια θέα, από αστυνομικούς σε δρόμο της Μινεάπολις πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων μαύρων και λευκών Αμερικάνων. Οι δρόμοι δεκάδων πόλεων γέμισαν από διαδηλωτές που ζητούν δικαιοσύνη και κινητοποιούνται από οργή και αγανάκτηση για τον ρατσισμό, τους αποκλεισμούς, τις ανισότητες και την κρατική τρομοκρατία .
Τις διαδηλώσεις μαζικοποιούν ιδιαίτερα οι νέοι, άνεργοι οι πιο πολλοί, απόκληροι του καπιταλισμού, που ξαναδείχνει τον τελευταίο καιρό και πάλι το απάνθρωπο πρόσωπό του. Εκατομμύρια Αμερικανοί που βιώνουν από κοινού, ανεξάρτητα από χρώμα και καταγωγή, την καταπίεση και την εκμετάλλευση του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς, πετάγονται κατά χιλιάδες στις λίστες των ανέργων, συνωστίζονται στα συσσίτια και επιβιώνουν σε συνθήκες επισφάλειας και φτώχειας.
Οι εικόνες από την Αμερική είναι σκηνές από την ταινίας-προσεχώς που θα εκτυλιχθεί τον επόμενο καιρό σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.
Η… μεγάλη Αμερική φλέγεται από κοινωνική οργή! Έχει επίσημη ανεργία που φτάνει στο 15%, πρωτοφανείς ταξικές ανισότητες ακόμα και για τα δικά της ιστορικά δεδομένα, είναι βυθισμένη σε μια παρατεταμένη κρίση και θρηνεί περισσότερους νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19 από όσους εγκατέλειψε στην βρώμικη επέμβαση στο Βιετνάμ. Όσο εχθρική είναι απέναντι στους λαούς όλου του κόσμου που ζητάνε την ανεξαρτησία τους από την ιμπεριαλιστική της κυριαρχία και επιθετικότητα, άλλο τόσο μισητή είναι για τις καταπιεζόμενες λαϊκές μάζες, την εργατική τάξη, την νεολαία και τις μειονότητες στο εσωτερικό της. Οι προκλήσεις για την διατήρηση της διεθνούς ηγεμονικής θέσης της στον κόσμο διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται με τα βαθιά κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα στο έδαφος της.
Η δολοφονία του Φλόιντ δεν είναι η εξαίρεση αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε για μια ακόμη φορά το ποτήρι! Ο επίσημος κρατικός ρατσισμός δεν είναι κατάλοιπο, αλλά συστατικό στοιχείο, γραμμένο ανεξίτηλα στον γενετικό κώδικα του αμερικάνικου καπιταλιστικού κράτους και των πολιτικών που ασκούνται στην εργασία, στην εκπαίδευση, στο νομικό και ποινικό σύστημα και στην καθημερινότητα στους δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία του μαύρου πληθυσμού είναι από την γέννησή της αποκλεισμένη κοινωνικά. Καταδικασμένοι να είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης, συνήθεις ύποπτοι για παραβάσεις, υποψήφιοι κατάδικοι και κινητοί στόχοι για το όπλα των αστυνομικών. Στον 21Ο αιώνα περισσότεροι μαύροι είναι στην φυλακή από όσους πριν διακόσια χρόνια βρίσκονταν σε συνθήκες δουλείας!
Η απάντηση που ήδη δίνεται από το αμερικάνικο καθεστώς, που με θρασύτητα δεν σταματά να αυτοπαρουσιάζεται σαν υπερασπιστής της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο, είναι η γνωστή και δοκιμασμένη. Δολοφονική βία και καταστολή, απειλές και συκοφαντίες και κατέβασμα της Εθνοφρουράς στους δρόμους. Ήδη σε πολλές μεγάλες αμερικάνικες πόλεις απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τα βράδια και οπλισμένοι στρατιώτες περιπολούν και κυνηγούν διαδηλωτές.
Τα ΜΜΕ μιλάνε και για άλλους νεκρούς διαδηλωτές. Δεν είναι μόνο η πολιτική του ακραία αντιδραστικού Τραμπ, αλλά η κλασική αντιμετώπιση του αστικού κράτους ενάντια στους εξεγερμένους που ζητάνε δικαιοσύνη. Παρά την διαφορά ύφους, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, λευκοί και μαύροι αστοί πολιτικοί, κυβερνήτες και δήμαρχοι, υπογράφουν ο ένας μετά τον άλλο αποφάσεις για απαγορεύσεις και συναγερμό της Εθνοφρουράς. Από δίπλα, όπως κάθε φορά, οι πάντα χρήσιμοι για το καθεστώς, οι αξιοθρήνητοι μπαρμπα-Θωμάδες, δήθεν ηγέτες και ταγοί της μαύρης κοινότητας, που καλούν τους εξεγερμένους σε αυτοσυγκράτηση και ειρηνικές διαμαρτυρίες. Όσο θα ηγεμονεύουν αυτοί από κοινού με την ρεφορμιστική αριστερά στα κινήματα αντίστασης στο «τέλος της ημέρας», όσο δεν θα ξεπροβάλλει ένα σύγχρονο κομμουνιστικό κίνημα μέσα από την εργατική τάξη και τις καταπιεσμένες κοινότητες και απλά θα κυριαρχεί μόνο το μίσος και η πολιτική περιθωριοποίηση, τόσο δυστυχώς η οργή και οι εξεγέρσεις θα εναλλάσσονται με την απογοήτευση και την υποχώρηση.
Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους των αμερικάνικων πόλεων! Καταγγέλλουμε την δολοφονική βία, την επέμβαση της Εθνοφρουράς, τις απαγορεύσεις, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις διαδηλωτών. Ενώνουμε την φωνή μας με αυτούς που ζητάνε δικαιοσύνη, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Καλούμε την νεολαία και τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν την συμπαράστασή τους σε αυτούς που αυτές τις ημέρες και ώρες αγωνίζονται μέσα στην κοιλιά του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού τέρατος και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως αυτό δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλές ποτέ και πουθενά!
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίτη 2 Ιουνίου 7:00 μμ
Συγκέντρωση: Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο