Δωρεάν τηλεκπαίδευση για επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζομένους σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών του τουρισμού αρχίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.
Τα διαδικτυακά σεμινάρια θα έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση και επιμόρφωση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, που οφείλουν να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις για την προστασία του κοινού από τον κορονοϊό.
Η τηλεκπαίδευση θα γίνει μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Κεντρικής Μακεδονίας και σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Τζιτζικώστας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Χρήστο Μήττα, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον Τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρο Θάνο και τον Διευθυντή του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Αραπάκη αποφασίστηκαν οι τρεις κύκλοι των σεμιναρίων.
«Στόχος μας είναι οι φετινοί επισκέπτες της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι απολύτως ασφαλείς από τον κορονοϊό. Κι αυτό θα γίνει μόνο εφόσον όλοι όσοι εμπλέκονται στον τουρισμό εφαρμόσουν σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεν είναι θέμα εικόνας, αλλά ουσίας. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα πρέπει να προστατέψουν πρώτα τους εαυτούς τους και στη συνέχεια τους επισκέπτες. Είναι μια δύσκολη άσκηση, στην οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει τη λύση, δίνοντας παράλληλα ανάσα στον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Εκπαιδεύουμε όλο τον κλάδο του τουρισμού δωρεάν, μέσω της πλατφόρμας που δημιουργήσαμε στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Κεντρικής Μακεδονίας. Μόνο στην πρώτη φάση έχει προβλεφθεί να εκπαιδευτούν επιλεγμένα στελέχη από περισσότερες των 2.000 τουριστικών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία θα κληθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε όλους τους απασχολούμενους στις επιχειρήσεις τους, ώστε να δημιουργήσουμε έτσι ένα πλέγμα προστασίας συνολικά του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία. Τα στελέχη που θα εκπαιδευτούν θα είναι οι υγειονομικοί υπεύθυνοι των επιχειρήσεων. Οι εκπαιδευτές θα είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, υγιεινολόγοι, επόπτες υγείας, στελέχη της Περιφέρειας και στελέχη επιχειρήσεων, με πιστοποίηση και εμπειρία στην εκπαίδευση και θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης. Η Περιφέρεια φροντίζει ώστε η Κεντρική Μακεδονία να είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι κατηγορίες στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση είναι τρεις:
1.Τουριστικά καταλύματα και κατασκηνώσεις.
2.Εστίαση, καφέ, μπαρ και εστιατόρια.
3.Τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, τουριστικά γραφεία (εκμετάλλευση τουριστικών λεωφορείων – Δημόσιας Χρήσης τουριστικά λεωφορεία ανοιχτού και κλειστού τύπου) και ενοικίασης αυτοκινήτων.
Οι αιτήσεις της πρώτης φάσης για την εκπαίδευση των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα τουριστικά καταλύματα θα κατατίθενται μέχρι τις 12 Ιουνίου και τα τμήματα εκπαίδευσης των 25 ατόμων θα αρχίσουν από τις 15 Ιουνίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής φόρμας στο www.kekpkm.gr. Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν για δύο ή τρεις μέρες, με σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Τα σεμινάρια της πρώτης φάσης είναι 12 ωρών και περιλαμβάνουν εκπαίδευση στις πηγές και τους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού, τα γενικά στοιχεία του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα τουριστικά καταλύματα (ανάπτυξη σχεδίου δράσης, ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, τήρηση αρχείων εκπαίδευσης και πρόσληψης κάθε εργαζόμενου και αρχείο καταλύματος και συμβάντων) και τις διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του ξενοδοχείου, των πελατών και των συνεργατών. Επίσης περιλαμβάνεται εκπαίδευση για την αντιμετώπιση ασθένειας του προσωπικού, τα βασικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού (βασικά προστατευτικά μέτρα πελατών και προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας και ενίσχυση υπηρεσιών υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους), τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος και τις οδηγίες απολύμανσης. Στο ίδιο πλαίσιο τα στελέχη θα εκπαιδευτούν για τις υπηρεσίες καταλυμάτων (υποδοχής, ορόφου, λινοθήκης και πλυντηρίων, εστίασης, ατομικών περιποιήσεων, spa και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, χώρων αναψυχής για παιδιά, χώρων εκδηλώσεων εντός των καταλυμάτων και κοινόχρηστων χώρων. Επίσης, η τηλεκπαίδευση της πρώτης φάσης περιλαμβάνει τη λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών, δεξαμενών υδροθεραπείας, εγκαταστάσεων υδάτων αναψυχής, διάταξη παραλίας, τη λειτουργία κλιματιστικών και αερισμού των χώρων, την προστασία της δημόσιας υγείας στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων εντός των καταλυμάτων και την υπηρεσία transfer πελατών.