Τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα ανάψουν το πράσινο φως για τη λειτουργία των τουριστικών μονάδων. Ο προβληματισμός που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρός ο χρόνος προετοιμασίας των επιχειρήσεων ώστε να εναρμονιστούν με τα πρωτόκολλα και να εφαρμόσουν τους κανόνες.
Οι περισσότεροι ΚΑΔ που ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ότι επαναλειτουργούν εξαιρούν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά τις ημερομηνίες 6, 8, 15 και 29 Ιουνίου. Για παράδειγμα, τα μπαρ, τα καφενεία και τα κέντρα διασκέδασης ανοίγουν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που σημαίνει για τη Χαλκιδική στην πλειοψηφία της ένα χαμένο τριήμερο. Μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης είναι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που σε πολλές περιοχές προχώρησαν σε επιστροφές προκαταβολών για τις επόμενες ημέρες καθώς δεν προβλέπεται η λειτουργία τους νωρίτερα από τις 8 Ιουνίου.
Το Σαββατοκύριακο δεν λειτουργήσουν και τουριστικές μονάδες με ΚΑΔ που ανοίγει στις 15 Ιουνίου. Επιπλέον, πλήγμα για τη Χαλκιδική αποτελούν και τα κλειστά σύνορα. Τη Δευτέρα η Βουλγαρία άνοιξε για πρώτη φορά τα σύνορα με την Ελλάδα μετά το lockdown για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού
Οι ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων που σχηματίστηκαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, έστειλαν πίσω τους οδηγούς με υποχρεωτική την 7ημερα καραντίνα, και τις δηλώσεις στοιχείων για έλεγχο.
Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, διαπιστώθηκε η ανάγκη κατάρτισης ενός σχεδίου και πρόληψης και αντιμετώπισης κρούσματος. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός, ενώ όπως τονίστηκε άμεσες ενέργειες θα γίνουν για την ενίσχυση των περιφερειακών δομών και του ΕΚΑΒ.