πηγή: politic.gr
Μετέωροι οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Flash 99,4 ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κρίτων – Ισίδωρος Πιπέρας.

Το φάσμα ακόμη και της εξάλειψης αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κλάδος των Ξεναγών εάν παραταθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τουρισμό μετά τα μέτρα για την εξάλειψη του κορονοϊού, όπως εξήγησε στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών, Ισίδωρος – Κρίτων Πιπέρας.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος δυστυχώς, γιατί ο κλάδος των ξεναγών είναι από τους επαγγελματικούς κλάδους που χτυπήθηκε ανελέητα από τον κορονοϊό και με άμεσες επιπτώσεις τόσο στη δουλειά και στο εισόδημά μας όσο και στο μέλλον μας» τόνισε αρχικά ο κ. Πιπέρας και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς αυτό που ονομάζουμε επιστροφή στη νέα κανονικότητα, δεν ισχύει για εμάς, διότι η επανεκκίνηση του τουρισμού που όλοι βέβαια τη θέλουμε, δεν σημαίνει και επανεκκίνηση του ξεναγικού τουρισμού. Τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα, ο ιός είναι ακόμη εκεί έξω και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ορθοποδήσουμε.
Να διευκρινίσω εδώ, ότι η πλειοψηφία των διπλωματούχων ξεναγών, δουλεύει συνήθως με πολυήμερα. Δεν έχουν απλά δηλαδή ένα μουσείο και τελειώσαμε. Συμμετέχουμε συνήθως σε 4ημερους ή 5ήμερους γύρους ολόκληρης της Ελλάδας, ξοδεύοντας πάρα πολλές ώρες σε πούλμαν γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανόνες.  Δηλαδή π.χ. σε ένα πούλμαν 50 θέσεων οι επιβαίνοντες πρέπει να είναι 25. Από την άλλη σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα που έχουν παρθεί δεν μπορεί ένας αρχαιολογικός χώρος να δεχτεί γκρουπ άνω των 20 ατόμων. Πρέπει δηλαδή, να λύσουμε πάρα πολλά πρακτικά προβλήματα με πιο βασικό ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τουρ.
Οι ακυρώσεις έχουν φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο και δεν ξέρουμε καν τι θα γίνει του χρόνου. Παράλληλα ελπίζουμε να μην επανακάμψει ο ιός γιατί τότε θα μιλάμε για ολική καταστροφή. Οι ξεναγοί αυτή τη στιγμή είναι 100% άνεργοι και χωρίς προοπτικές».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια μέριμνα από το κράτος αναφορικά με το μέλλον ο Κ. Πιπέρας τόνισε ότι «δυστυχώς εμείς οι ξεναγοί βρεθήκαμε μέσα σε μία μαύρη τρύπα στην αρχή, διότι ναι μεν είμαστε μισθωτοί, αλλά με πολλούς εργοδότες δε. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είχαμε και ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήμασταν στην ΕΡΓΑΝΗ και κατ’ επέκταση δεν συμπεριληφθήκαμε ούτε στα μέτρα για το επίδομα των 800 ευρώ. Ευτυχώς έγιναν κάποιες επαφές και με το υπουργείο Τουρισμού και με το υπουργείο Οικονομικών και βρέθηκε μια λύση με τη δημιουργία ενός ΚΑΔ και το άνοιγμα της πλατφόρμας. Οι αιτήσεις έγιναν, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε αυτά τα χρήματα δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στους λογαριασμούς μας. Αυτό βέβαια αφορά το Μάρτιο και τον Απρίλιο γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε εκτός του προϋπολογισμού μας και της οποιαδήποτε μέριμνας του κράτους.
Ζητάμε λοιπόν να συνεχιστεί αυτό ή να μπούμε στον ΟΑΕΔ, διότι η ανεργία θα συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο».
Δηλαδή επάνω στην καλύτερη εποχή. “Ακριβώς” λέει ο κ. Πιπέρας και πρόσθεσε: “Μην ξεχνάτε ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι πτήσεις, όπως και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας, ενώ όταν με το καλό γίνουν όλα αυτά, υπάρχουν τα προβλήματα που έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή εάν υπάρχει κάποιος που είναι ασυμπτωματικός φορέας θα πρέπει να μπει σε καραντίνα για επτά ημέρες. Με λίγα λόγια είναι και δύσκολη η απόφαση να έρθει κάποιος για διακοπές στη χώρα μας. Και αν θα έρθει, η επιλογή του δεν θα είναι ταξιδέψει με γκρουπ. Η επιλογή του θα είναι να πάει σε ένα νησί ώστε να μην έρχεται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.
Αυτό δεν θέλουμε όλοι μας στις διακοπές; Να περάσουμε όμορφα και ήσυχα. Είναι πολύ καλό να υπάρχει ένας συνδυασμός με εκδρομές ώστε να μπορέσουν να δουν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αλλά έχω την εντύπωση πως η πλειοψηφία των τουριστών που θα έρθει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα αποφασίσει να απέχει από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Άρα τα πολυήμερα που επί της ουσίας εξασφαλίζουν την επιβίωσή μας θα εκλείψουν».
Μετά από όλα αυτά, πως θα καταφέρουν οι ξεναγοί να τα βγάλουν πέρα; Ο Κ. Πιπέρας τονίζει: «Μα δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Δυστυχώς, για τον απλό λόγο επειδή είναι εποχιακή δουλειά, περιμέναμε τις επόμενες 100 – 120 ημέρες να δουλέψουμε για να βγάλουμε τον χειμώνα και αυτή τη στιγμή έχουμε μια σεζόν εντελώς χαμένη και έναν χειμώνα χωρίς καθόλου εισόδημα και παράλληλα τρέχουν όλες οι υποχρεώσεις. Γι’ αυτό ζητάμε και ένα σχέδιο για να μειωθούν τα τρέχοντα έξοδα, διότι εάν επανακάμψει τον χειμώνα ο ιός αυτό θα σημάνει αυτόματα ότι και σαν χώρα θα καταστραφούμε πια αλλά και το επάγγελμά μας θα εξαφανιστεί. Δεν αντέχουν δηλαδή οι ξεναγοί να δουλέψουν χωρίς δουλειά».