πηγή: politic.gr
Καταργείται η ταξιδιωτική προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης που αφορούσε στα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και τα κράτη της ζώνης του Schengen Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία. Αν η πορεία της διάδοσης του κορονοϊού έχει θετική εξέλιξη, η προειδοποίηση θα μετατραπεί στις 15 Ιουνίου σε ταξιδιωτική οδηγία για κάθε μια από αυτές τις χώρες ξεχωριστά.

Από τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας για τα κράτη της ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και 4 χώρες του Schengen. Για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου παραμένει σε ισχύει η ταξιδιωτική προειδοποίηση.
Συγκεκριμένα, η Γερμανία δε θα απαγορεύει στους πολίτες της να μην παραθερίσουν σε αυτές τις 31 χώρες. Εξαιρέσεις αποτελούν η Ισπανία και η Νορβηγία, καθώς οι δύο χώρες απαγορεύουν την είσοδο σε αλλοδαπούς και πέραν τις 15 Ιουνίου.
Ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα γίνει μετατροπή της οδηγίας σε προειδοποίηση αν χειροτερέψει η υγειονομική κατάσταση σε κάποια χώρα.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως οι οδηγίες ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και προειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. Όσο ισχύει η καραντίνα των 14 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν εκεί.
Ο κ. Μάας ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα μετατρέψει την οδηγία σε προειδοποίηση σε περίπτωση που ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε κάποια από τις χώρες ξεπεράσει τα 50 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.