Ο Δήμος Αριστοτέλη θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο του 2021 τον τριήμερο Διεθνή Ποδηλατικό Αγώνα Ερασιτεχνών της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI), που θα αποτελέσει μέρος των 28 αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνών με την επωνυμία «UCI Gran Fondo World Series», που διεξάγεται σε όλες της ηπείρους.
Ο αγώνας που επρόκειτο να διεξαχθεί εντός του 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα διεξαχθεί με την επωνυμία «UCI Μacedonia GranFondo Tour», καθιστώντας την Γη του Αριστοτέλη παγκόσμιο πρεσβευτή της ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 300 ποδηλάτες από 25 χώρες και τους συνοδούς τους, για περισσότερες από 2.000 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ στα οφέλη προστίθενται:

  • Η ταύτιση της περιοχής με μια από τις δημοφιλέστερες και διαρκώς αναπτυσσόμενες αθλητικές δραστηριότητες διεθνώς.
  • Η συμβολή στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Ελλάδα και στην ενασχόληση των νέων στον αθλητισμό.
  • Η μεγάλη διαφημιστική προβολή του Δήμου ανάληψης πριν την πραγματοποίηση των αγώνων, με επισκέψεις παραγόντων και αθλητών και μετά τους αγώνες, με αναφορές στα διεθνή και ελληνικά Μ.Μ.Ε
  • Οικονομικά οφέλη πολλών επαγγελματικών κλάδων, με αύξηση τουριστικής κίνησης σε χαμηλή τουριστική περίοδο.

Με βάση τα ως σήμερα δεδομένα, περίπου το 10% των συμμετεχόντων σε κάθε αγώνα, επισκέπτονται την περιοχή διεξαγωγής και τα επόμενα χρόνια, είτε σαν αθλητές με φίλους, είτε ως τουρίστες με τις οικογένειες τους. Ο αγώνας διοργανώνεται από τη Sports Tours Hellas με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αριστοτέλη, την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη του ΕΟΤ & της ΕΟΠ.
Σε σχετική δήλωση, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, επισημαίνει τα εξής:
«Χρειάζεται αθόρυβη προσπάθεια μεγάλης διάρκειας, για να επιτευχθούν αποτελέσματα που θα κάνουν… πάταγο! Και η σύνδεση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνών της UCΙ, με τον Δήμο Αριστοτέλη, είναι ένα γεγονός με τέτοια εμβέλεια, που θα αφήσει παρακαταθήκη αξιοποιήσιμη για πολλά χρόνια από τον Δήμο μας, ενώ θα ενισχύσει την αξία της σκληρής δουλειάς όσων εδώ και μήνες συντηρούν παλιές και ανοίγουν νέες περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές μέσα στην υπέροχη φύση της περιοχής μας.
Η πανδημία μας πρόλαβε το 2020, αλλά οι βάσεις μιας οικουμενικής προβολής της μακεδονικής γης του Αριστοτέλη έχουν τεθεί για το 2021 και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΟΤ, την Ελληνική και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδηλασίας και όλους όσους πίστεψαν στην δυνατότητα του Δήμου Αριστοτέλη να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αλλά και όσους εργάζονται για την επιτυχία της. Συνεχίζουμε! Κάθε μέρα και ένα βήμα προς την φήμη και το μέλλον που αξίζει αυτός ο τόπος!»