πηγή: politic.gr

 

Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού κατά την άφιξη νέων επισκεπτών.

Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το περιστατικό με τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα αποτέλεσε μια άσκηση ετοιμότητας για το κατά πόσο λειτουργεί το σχέδιό μας. Αποδείχθηκε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των υπηρεσιών είναι ακριβώς όπως πρέπει. Δεν κάνουμε πίσω στο άνοιγμα, αλλά δεν κάνουμε πίσω και στην ασφάλεια. Ανοίγουμε με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αμέσως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από την Ντόχα, η διαδικασία αυτή ελέγχεται και δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης του ιού».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις αντιξοότητες του τουριστικού κλάδου μετά την έξαρση της πανδημίας. Το διεθνές ρεύμα υπέρ της Ελλάδας ενισχύεται σε ό,τι αφορά στην προώθηση τουριστών προς τη χώρα μας. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι παραφωνία στην εθνική προσπάθεια για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στον τουριστικό κλάδο αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Θεοχάρης σχολίασε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «με λύπη μου διαπιστώνω τη μικροψυχία με την οποίαν η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό στοίχημα της χώρας μας. Αυτό που φαίνεται πως φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως τελικά πετύχει φέτος το στοίχημα του τουρισμού, μήπως καταφέρουμε και ανοίξουμε και βρουν δουλειά οι εργαζόμενοι του κλάδου. Υπάρχει στείρα κριτική, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και ατζέντα».
Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είπε ότι «η χρονιά αναμένεται δύσκολη και ο τουρισμός παγκοσμίως είναι στο σημείο μηδέν. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα που θα επιλέξει να επισκεφτεί τη χώρα μας».
«Σήμερα υπάρχει ένα πολύ πιο θετικό κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό από ό,τι προηγουμένως. Το ενδιαφέρον αυξάνεται διεθνώς για τη χώρα μας. Διότι κεφαλαιοποιούμε την πολύ καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει για την αποτελεσματικότητα την οποίαν επιδείξαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Όσο το σχέδιο επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού γίνεται πιο σαφές και προχωρά, αίρονται ακόμα περισσότερα εμπόδια», σημείωσε ο υπουργός.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο μας προχωρά συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, ο ΕΟΤ ενισχύεται με ακόμα περισσότερα κονδύλια ώστε να προωθήσουμε περαιτέρω τη διαφήμιση της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πορευτήκαμε ενωμένοι υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να ξεφύγουμε από την υγειονομική κρίση και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο οικονομικό πεδίο.
Η κυβέρνησή μας κεφαλαιοποιεί την επιτυχία της χώρας μας με ένα δυναμικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, το οποίο ανακοίνωσε πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσπάθεια που κάνουμε στο υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στο να γίνει η ζήτηση αυτή που θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει ευελιξία στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό. Όσοι δεν απορροφηθούν, θα έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης».
Τέλος, αναφερόμενος στον εσωτερικό τουρισμό, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «τον στηρίζουμε με την αύξηση των κονδυλίων σε 30 εκατ. ευρώ για τον κοινωνικό τουρισμό, καθώς και με άλλα 30 εκατ. ευρώ για την επανενεργοποίηση του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” του υπουργείου μας από την 1η Ιουλίου. Επίσης, επίκειται η θεσμοθέτηση συστήματος κουπονιών τα οποία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους».