Την αγωνία τους για την έλευση χιλιάδων τουριστών στη Χαλκιδική, χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος κορωνοϊού εκφράζουν οι Ξενοδόχοι και οι γιατροί.
Η Ένωση Ξενοδοχείων και ο Ιατρικός Σύλλογος έστειλαν από κοινού επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και όλους τους υγειονομικούς φορείς να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της Χαλκιδικής ως προς την τουριστική ανομοιομορφία που παρουσιάζει.
Ειδικότερα εξηγούν ότι οι μεμονωμένοι επισκέπτες της Χαλκιδικής, Βαλκάνιοι στην πλειοψηφία τους που συχνά απευθύνονται σε μικρές μονάδες ενοικιαζόμενων, ή ακόμη είναι και οι ίδιοι ιδιοκτήτες παραθεριστικής κατοικίας, δεν δύναται να ελεγχθούν ούτε με δειγματοληπτικά τεστ, ούτε δια της αφίξεώς τους σε κάποιο αεροδρόμιο αφού μιλάμε για οδικούς επισκέπτες. Όλοι οι παραπάνω είναι σε άμεση και καθημερινή επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και η αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος ίσως να μην είναι τόσο άμεση όπως για παράδειγμα σε ένα οργανωμένο τουριστικό κατάλυμα.
Οι λόγοι που αναλύονται στην επιστολή αναφέρονται σε όλη τη Χαλκιδική, ωστόσο ιδιαίτερη μέριμνα θα έπρεπε να ληφθεί για περιοχές πολυσύχναστε, όπως π.χ. η Κασσάνδρα.