Εορτασμός Επετειακών Εκδηλώσεων για τη μάχη των Βασιλικών και το Ολοκαύτωμα της 14ης Ιουνίου

  Πρόσκληση για τις εκδηλώσεις που ακολουθούν στις 10 Ιουνίου για τη φονική μάχη των Βασιλικών αλλά και για το Ολοκαύτωμα της 14ης Ιουνίου στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος.
  Αναλυτικά:
  «Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας στον εορτασμό των Επετειακών Εκδηλώσεων για την Θυσία του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, καθώς και για το Ολοκαύτωμα της Ι. Μονής της Αγίας Αναστασίας, που θα εορτασθούν την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και στο Μνημείο του ανδριάντα του καπετάν Χάψα και της αναπαράστασης της μάχης των Βασιλικών.
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
  Tην Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 θα εορτασθεί η 199η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.
  Οι εκδηλώσεις, τελούνται με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και θα λάβουν χώρα στο καθολικό του ομώνυμου Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου, σύμφωνα με το κατωτέρω Πρόγραμμα.
  Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, σας γνωρίζουμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις.
  Αντί στεφάνων θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
  ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 Α. ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ
  Στις 10.15’ Αρχιερατικό μνημόσυνο χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μιλήτου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής της Αγίας Αναστάσίας κ.κ. Αποστόλου «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών». Πέρας προσέλευσης επισήμων ορίζεται η 10.00
  Στις 10.30’ Ομιλία από εκπρόσωπο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». B. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ 1.
  Στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων από τους: • Εκπρόσωπο Κυβέρνησης. • Εκπρόσωπο της Βουλής. • Διοικητή Φρουραρχείου-Στρατηγό Γ΄ Σ.Σ. ή Εκπρόσωπό του. • Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής • Δήμαρχο Πολυγύρου. • Δήμαρχο Σιθωνίας • Δήμαρχο Θέρμης • Αστυνομικό Διευθυντή Χαλκιδικής. • Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου. • Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών. • Πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». 2. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη αυτών που έπεσαν για την πατρίδα και ακολουθεί η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. 3. Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Λοκοβίτης.
  ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΧΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ * Η Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας για τις ιεροτελεστίες. Π Ε Ρ Ι Φ Ε Ρ Ε Ι Α Κ Η Ε Ν Ο Τ Η Τ Α Χ Α Λ Κ Ι Δ Ι Κ Η Σ- ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 2 * Η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής για την τήρηση της τάξης και την κίνηση των οχημάτων κατά τρόπον, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. * Η Π.Ε.Χ. για την προμήθεια στεφανιών των επισήμων. * Ο Δήμος Πολυγύρου για τον ευπρεπισμό του χώρου του Μνημείου των Ηρώων, και τον περιβάλλοντα χώρο, την εγκατάσταση μικροφωνικής, και το σημαιοστολισμό του.
  Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής
  Ιωάννης Γιώργος