Στην υπογραφή μονοετούς μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν την τρέχουσα εβδομάδα το βρεφοκομείο του δήμου Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός» και η διεθνής οργάνωση «Παιδικά Χωριά SOS».
Πρακτικά η οργάνωση θα συνδράμει τον «Άγιο Στυλιανό» μεταλαμπαδεύοντας την τεχνογνωσία της, όπως επίσης το ανθρώπινο δυναμικό της θα αξιοποιείται από το δημοτικό βρεφοκομείο για την ταχύτερη αξιολόγηση και εξέταση των υποψήφιων θετών, ή ανάδοχων γονέων και των φακέλων, εξηγεί στη «ΜτΚ» ο γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS», Γιώργος Πρωτόπαπας. Ακόμη, ο «Άγιος Στυλιανός» θα έχει βοήθεια σε περιστατικά υποστήριξης του βιολογικού γονέα, όταν η μητέρα είναι σε ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ώστε να λάβει την καλύτερη απόφαση, συνεχίζει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του ανάδοχου γονέα «θα παραμένει πάντοτε εις χείρας του δημοτικού βρεφοκομείου», ξεκαθαρίζει ο κ. Πρωτόπαπας και στέλνει μήνυμα προς την Πολιτεία: «να στηρίξει τις ανάδοχες οικογένειες. Να μένουν για δύο, τρία, πέντε χρόνια και όχι για μια ζωή» τα παιδιά στα ιδρύματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του δ.σ. του «Αγ. Στυλιανού», Ιωάννα Σπανού: «Στόχος μας είναι οι αναδοχές. Να πούμε στον κόσμο τι είναι αναδοχή και να γνωρίζει η ανάδοχη οικογένεια μέχρι πού μπορεί να προσφέρει». Ειδικότερα «παιδιά που δεν υιοθετούνται γιατί μεγάλωσαν, απορρίφθηκαν για κάποια προβλήματα, ενδεχομένως υγείας, γιατί δεν τελείωσαν δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ελευθερωθούν και να δοθούν για υιοθεσία», τονίζει μέσω της «ΜτΚ».
Ταυτόχρονα «με διάφορες δράσεις που θα κάνουμε στο θέμα της αναδοχής, θα ενημερωθεί ο κόσμος, επίσης με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, να γνωστοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, να εξεταστούν οι γονείς που πραγματικά θέλουν να γίνουν ανάδοχοι και να φεύγουν τα παιδιά», σημειώνει η ίδια.