Ανησυχία για το «σπάσιμο» της 14ημερης καραντίνας

  πηγή: politic.gr

  Σε ανησυχία έχουν θέσει τις αρχές τα σπασίματα της καραντίνας από άτομα που έχουν είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται σε 14ήμερη καραντίνα και τα οποία μπορεί να διασπείρουν τον ιό.

  Σήμερα είναι σε καραντίνα 15181 άτομα. Μεταξύ αυτών άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κλπ.
  Από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας. Επιβλήθηκαν δηλαδή 5000 ευρώ πρόστιμο και ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.
  Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και  737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

  Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι

  Οι έλεγχοι αναμένεται να γίνουν αυστηρότεροι και μάλιστα με λογισμικό στο οποίο θα μπορούν να μπουν όλες οι περιπτώσεις καραντίνας σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.
  Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις, ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που κάποιο ύποπτο κρούσμα μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλο και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.