«Στην αρχή, οι γιαγιάδες κυρίως, φοβόντουσαν αλλά πλέον με χαιρετάνε με χαμόγελο και με φωνάζουν με το υποκοριστικό Νέλλη», λέει η νεαρή οδηγός
Κάθε πρωί, η Νεσλιχάν Κιοσέ οδηγεί περίπου 17 χιλιόμετρα από το χωριό της, το Νέο Καλλυντήριο του Δήμου Αρριανών, στη Ροδόπη, για να πάει στην Κομοτηνή. Αυτά τα 17 χιλιόμετρα, ωστόσο, δεν είναι τα μοναδικά που διανύει καθημερινά αφού μόλις αφήσει το τιμόνι του αυτοκινήτου της πιάνει το τιμόνι του λεωφορείου στο Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής και «φορώντας» το πιο πλατύ χαμόγελό της εξυπηρετεί από τη θέση της οδηγού τους πολίτες της ακριτικής πόλης.
Στα 22 της χρόνια, η Νεσλιχάν είναι η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας οδηγός στο Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής και απ′ ό,τι φαίνεται έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμη και τους πλέον «δύσπιστους» -ηλικιωμένους κυρίως- επιβάτες, οι οποίοι όχι απλώς έχουν πειστεί πλέον για τις επαγγελματικές της δεξιότητες αλλά την έχουν “αγκαλιάσει” και τη χαιρετούν με θέρμη κάθε φορά που τη βλέπουν στο τιμόνι.
«Στην αρχή, οι γιαγιάδες κυρίως, φοβόντουσαν αλλά πλέον με χαιρετάνε με χαμόγελο και με φωνάζουν με το υποκοριστικό Νέλλη», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νεαρή οδηγός, με το βλέμμα της να αναζητά στον χώρο τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής Νίκο Λυκούδη, που κάθεται απέναντί της και σπεύδει να αναγνωρίσει την επαγγελματική της επάρκεια. «Η Νεσλιχάν είναι εξαιρετική οδηγός» λέει και αυτός με τη σειρά του.

Η οδήγηση τής άρεσε από μικρή, όταν έκανε σχέδια για το μέλλον παίζοντας με αυτοκινητάκια. Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει στη Θεσσαλονίκη και να σπουδάσει εκπαιδεύτρια οδηγών σε ιδιωτικό ΙΕΚ της πόλης, με τις “ευλογίες” του πατέρα της, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα, την ενθάρρυνε και μαζί κατάφεραν να κάμψουν την αρχική αντίσταση της μητέρας της, η οποία φοβόταν για τη σωματική της ακεραιότητα. Άλλωστε, ως μηχανικός σε τουριστικά πλοία, ο μπαμπάς της μπορούσε να καταλάβει καλά και να κατανοήσει τι είναι αυτό που την τραβά σαν “μαγνήτης” στο τιμόνι…
«Ο μπαμπάς μου χάρηκε και μου είπε: ”μπράβο, να το κάνεις, αφού έχεις το θάρρος!”», λέει χαρακτηριστικά η 22χρονη, η οποία μελέτησε σκληρά για να εμπλουτίσει τις μηχανολογικές της γνώσεις αλλά το τελικό αποτέλεσμα τη δικαίωσε.
Επιφυλακτικά αντιμετώπισαν αρχικά την απόφασή της και οι συγχωριανοί της αλλά πλέον έχουν πειστεί και αυτοί ότι ο επαγγελματικός δρόμος που επέλεξε είναι αυτός που την κάνει ευτυχισμένη.
«Στην αρχή δεν το πίστευαν και αναρωτιόνταν αν θα τα καταφέρω. Πλέον έχουν συνηθίσει στην ιδέα» ενώ στην ερώτηση αν και άλλες γυναίκες του χωριού “φλερτάρουν»” με την ιδέα ν′ ανέβουν ως οδηγοί σε λεωφορείο, απαντά πως όλες οι φίλες της θέλουν να μάθουν μεν οδήγηση αλλά καμιά δεν φαίνεται να θέλει να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο.
Όνειρό της είναι να αποκτήσει τη δική της σχολή οδηγών στην Κομοτηνή, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να περιμένει άλλα δυο χρόνια, αφού θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας της προκειμένου να μπορέσει να λάβει τη σχετική πιστοποίηση και να κάνει το επόμενο επαγγελματικό της βήμα.

Ένα βήμα που θέλει να το κάνει στον τόπο της, την Κομοτηνή, την οποία αγαπά και δεν θέλει να εγκαταλείψει για κάποια μεγαλύτερη πόλη ή για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. «Θέλω να μείνω στον τόπο μου. Αγαπώ την Κομοτηνή και το χωριό μου», τονίζει.
Για τη Νεσλιχάν οδήγηση σημαίνει ηρεμία. «Η οδήγηση με ηρεμεί. Ανοίγω το ραδιόφωνο, βάζω μουσική και το όποιο άγχος έχω, εξαφανίζεται», λέει χαρακτηριστικά η νεαρή οδηγός, η οποία μάλιστα συναντήθηκε και συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Κομοτηνή και είχε συνάντηση με γυναίκες της περιοχής.
«Με ρώτησε η Πρόεδρος πόσο χρονών είμαι, τι σπούδασα και πώς αποφάσισα να γίνω οδηγός και της είπα την ιστορία μου. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και με άκουσε με προσοχή», θυμάται για εκείνη τη συνάντηση η Νεσλιχάν.
Η νεαρή οδηγός από το Νέο Καλλυντήριο έχει κατορθώσει να κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό και των ανδρών συναδέλφων της και του προέδρου του ΚΤΕΛ κ. Λυκούδη, ο οποίος διέκρινε αμέσως τη διάθεση και την αγάπη της για την οδήγηση και αφού τη δοκίμασε στο τιμόνι, αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψή της.
«Το πρώτο διάστημα τα δρομολόγια που έκανε η Νεσλιχάν ήταν κυρίως εντός πόλεως, με τα mini bus. Εδώ και έναν μήνα περίπου, οπότε και έληξε η καραντίνα, έχει οδηγήσει και μεγαλύτερα λεωφορεία -10μετρο και 12μετρο- για τα οποία έχει δίπλωμα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα τη δοκιμάσουμε και στο αρθρωτό λεωφορείο (φυσούνα) και θα κλείσει ο κύκλος», αναφέρει ο κ. Λυκούδης, δηλώνοντας μάλιστα μετά βεβαιότητας ότι η 22χρονη θα μπορέσει να οδηγήσει ακόμη και το τουριστικό λεωφορείο που έχει στον στόλο του το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ