Τα δικά του θέματα θα αναφέρει ο κάθε δήμος στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος θα βρεθεί στη Χαλκιδική το απόγευμα της Κυριακής 14 Ιουνίου για να ανακοινώσει τα 4 ή 6 νέα εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια που θα θωρακίσουν αντιπυρικά τη Χαλκιδική το καλοκαίρι. Οι ανάγκες σε αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία για τον νομό είναι πολλές και γνωστές καθώς κάθε χρόνο έχουμε από ένα έως και περισσότερα ανάλογα συμβάντα.
Ο δήμος Σιθωνίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, καθώς από το υπαλληλικό προσωπικό του δήμου δεν περισσεύει άτομο για να στελεχώσει και αυτό το νεοιδρυθέν γραφείο. Αντιθέτως ο δήμος Αριστοτέλη έχει στελεχώσει την Πολιτική Προστασία με ένα άτομο που είναι μόνιμος υπάλληλος. Στη Σιθωνία μεγάλη βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντικές οργανώσεις. Η ΟΠΕΑΝ όπως γνωρίζουν στη Χαλκιδική οι κάτοικοι, έχει σώσει την περιοχή ουκ ολίγες φορές από βέβαιη καταστροφή. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Κυπαρίσσης Ντέμπλας ακόμη και για τα μηχανήματα λείπουν οι χειριστές.
Στον Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Στέλιο Βαλιάνο, υπάρχει απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε λιμεναρχείο, πυροσβεστική και πολιτική προστασία. Ο δήμος μπαίνει μπροστά για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες στέγασης των δύο εποχικών πυροσβεστικών κλιμακίων σε Ολυμπιάδα και Ουρανούπολη. Από κει και πέρα με τεχνικό δελτίο ο δήμος έχει ζητήσει την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του χειμώνα. «Να σκύψει πάνω στο πρόβλημα το Υπουργείο Υποδομών.  Εμείς ήδη προχωρήσαμε το σχέδιο Ιόλαος για τα αντιπυρικά όπως ζήτησε η πολιτική προστασία», τόνισε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργο, η σύσκεψη με το Νίκο Χαρδαλιά θα είναι κλειστή με όλους τους δημάρχους και αναμένεται να μπουν όλα τα σοβαρά και χρόνια ζητήματα της Χαλκιδικής, σε επίπεδο αντιπυρικής προστασίας και πλημμυρικής θωράκισης.