Η προστασία της Χαλκιδικής βρέθηκε σε πρώτο πλάνο στη σημερινή (14/6) σύσκεψη στον Πολύγυρο. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα του νομού γύρω από την αντιπυρική προστασία, αλλά και τα επιμέρους ζητήματα των Δήμων. Όλοι στάθηκαν στη μεγάλη σημασία δημιουργίας των έξι Πυροσβεστικών Εποχικών Κλιμακίων που θα θα είναι έτοιμα στις αρχές Ιουλίου.
Τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος. Παράλληλα, στη συνάντηση έδωσαν το ”παρών” οι Δήμαρχοι του νομού – Κασσάνδρας: Αναστασία Χαλκιά, Σιθωνίας: Κυπαρίσσης Ντέμπλας, Νέας Προποντίδας: Μανώλης Καρράς, Πολυγύρου: Αστέριος Ζωγράφος και Αριστοτέλη: Στέλιος Βαλιάνος – οι οποίοι  έθεσαν ζητήματα των Δήμων στον Υφυπουργό, όπου απαιτείται η αρωγή της Πολιτικής Προστασίας και σχολίασαν από κοινού τα ζητήματα του νομού ενόψει της τουριστικής περιόδου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, επίσης, η Νομαρχιακή σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Σπυρίδων Βαλσάμης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, οι Λιμενάρχες Ν. Μουδανιών και Ιερισσού, ο Ταξίαρχος της Αστυνομίας, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Δεδελούδης, Αντιδήμαρχοι Πολυγύρου και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και φορείς της Χαλκιδικής γενικότερα.
Με το πέρας της σύσκεψης που ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, στην κάμερα της Χαλκιδικής Πολιτικής μίλησαν, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι Δήμαρχοι του νομού και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε,  ”ολοκληρώθηκε μια σημαντική συζήτηση με όλους όσοι θα κληθούν να διαχειριστούν συμβάν  της αντιπυρικής περιόδου και όχι μόνο,, και να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό μας και στις 4-5 Ιουλίου θα είναι έτοιμα όλα τα εποχικά κλιμάκια της Πυροσβεστικής. Όλα θα πάνε καλά, θα προετοιμαστούμε κατάλληλα και θα είμαστε σε επιφυλακή πάντοτε για να αντιμετωπίσουμε με αμεσότητα ζητήματα όπως αυτό προ λίγων ημερών στο Άγιον Όρος”.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επεσήμανε, ”επιτέλους η χώρα έχει αποκτήσει Πολιτική Προστασία και επιτέλους η Χαλκιδική αποκτά έξι κλιμάκια για τη Πυροσβεστική ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς οι φορείς εκτός από τον συντονισμό, να έχουμε και τα μέσα να παρέμβουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές. Σήμερα η συνάντηση δίνει το μήνυμα πως η Κεντρική Μακεδονία και η Χαλκιδική είναι περιοχές ασφαλείς, περιοχές που υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης και πως είμαστε έτοιμοι 24ώρες το 24ωρο για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας και να βοηθήσουμε στο έργο αυτό. Η Περιφέρεια είναι έτοιμη και όλους αυτούς τους τουριστικούς μήνες και όχι μόνο θα έχει στραμμένη τη προσοχή της σε ενότητες που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μια τέτοια είναι και η Χαλκιδική”. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος τόνισε ”ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη για τη δασοπυρόσβεση της Χαλκιδικής. Μας περιμένει μια δύσκολη περίοδος και τα πρώτα δείγματα βιώσαμε με την πυρκαγιά στο Άγιον Όρος. Ευτυχώς κινηθήκαμε όλοι άμεσα και ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο στις δύσκολες συνθήκες του Αγίου Όρους. Τα έξι κλιμάκια της Πυροσβεστικής ήρθαν την κατάλληλη στιγμή και μέχρι τις 5-6 Ιουλίου θα έχουν στελεχωθεί και θα είναι έτοιμα να συνδράμουν στην προστασία των πολιτών”. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σχολίασε στη κάμερα της Χαλκιδικής Πολιτικής, ”υπάρχει θετική εξέλιξη από τη κουβέντα που έγινε, εκτός από την αντιπυρική προστασία που μας ενδιαφέρει όλους. Ο κ. Χαρδαλιάς φάνηκε ενημερωμένος για τα ζητήματα που θέσαμε όλοι οι φορείς για τη Χαλκιδική και περιμένει την επόμενη εβδομάδα να υπάρχουν γιατροί αναφοράς στα ξενοδοχεία και τα λεγόμενα ξενοδοχεία αναφοράς για πιθανά κρούσματα Covid και σε λίγες ημέρες να έρθουν και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και από τη 1η Ιουλίου να είμαστε έτοιμοι. Ήταν σημαντική προσέγγιση στο πρόβλημά μας αλλά θέλει δουλειά”.