πηγή: politic.gr

Έρευνα για την Covid-19 δείχνει πως μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού αυξάνει τις πιθανότητες για περισσότερα κρούσματα και μολύνσεις από τον ιό.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από ειδικούς στο Scripps Research, βρίσκονται κοντά στην εξήγηση για ποιο λόγο τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε τέτοιο βαθμό ήταν δηλαδή πιο εύκολα διαχειρίσιμα, με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορονοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.
«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», υπογραμμίζει η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.
Οι πιο εύκαμπτες αιχμές επιτρέπουν στα νεογέννητα ιογενή σωματίδια να πλοηγούνται στο ταξίδι από το κύτταρο παραγωγού στο κύτταρο στόχο πλήρως ανέπαφο, με λιγότερη τάση να καταρρέουν πρόωρα, εξηγεί ο ο συν-συγγραφέας Michael Farzan, PhD , συν-πρόεδρος του Τμήματος Ερευνών Scripps της Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας.
Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.