Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας ξεκινούν σήμερα οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ, η πλειονότητα εξετάζεται με το αποκαλούμενο νέο σύστημα ενώ 7752 δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξετασθούν με το παλαιό σύστημα.
Μετά από τη σημερινή εξέταση, οι υποψήφιοι (που θα εξεταστούν και με το νέο και το παλαιό σύστημα), θα εξεταστούν την Τετάρτη, 17 Ιουνίου, στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι φετινές εξετάσεις θα είναι τελείως διαφορετικές με τις προηγούμενες λόγω του κορωνοϊού, με τα μέτρα προστασίας να είναι αυστηρά.
Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες. Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.
Όπως, ήδη, ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)