Στην ανάπλαση της περιοχής πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης προχωρά το επόμενο διάστημα ο κεντρικός δήμος, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσερχόμενος το πρωί σε συνάντηση με τις διοικήσεις των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων της πόλης, αλλά και το προεδρείο του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.
Το έργο, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναπλάσεων του δήμου, συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, τον καθορισμό θέσεων στάθμευσης, την αύξηση του πρασίνου, την τοποθέτηση οδικής σήμανσης και φωτιστικών. «Πιστεύομε πολύ στην περιοχή και θέλουμε να αξιοποιηθεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι στόχος της διοίκησής του είναι να «δώσει ζωή» και να μετατρέψει σε «κόσμημα» τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου βρίσκονται τα δικαστήρια, ώστε να είναι «επισκέψιμη» με την ολοκλήρωση και των έργων του Μετρό.
Περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα του έργου -η μελέτη του οποίου είχε ξεκινήσει επί διοικήσεως Γιάννη Μπουτάρη- ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Μάκης Κυριζίδης ανέφερε ότι έχει επικυρωθεί ήδη ανάδοχος, και μάλιστα με «μεγάλη έκπτωση», όπως σημείωσε. «Είμαστε στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου, ευελπιστούμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο πολύ σύντομα θα εγκρίνει τη σύμβαση ώστε να υπογράψουμε τους επόμενου μήνες και να ξεκινήσουν οι εργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποδεχόμενη στην είσοδο των δικαστηρίων τον κ. Ζέρβα, η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου, πρόεδρος Εφετών Καλλιρόη Χειμαριού, τόνισε ότι ο δήμαρχος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας δίπλα στη δικαιοσύνη και με έξοδα του δήμου έγινε απολύμανση του κτιρίου, όπου συνεχίζονται οι θερμομετρήσεις και «δεν έχουμε κανένα κρούσμα». Σημείωσε δε, ότι η Ειδική Υπηρεσία για τα δικαστικά κτίρια ενέκρινε προϋπολογισμό 60.000 ευρώ για να βαφεί εσωτερικά κατά το επόμενο διάστημα το τετραώροφο κτίριο των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας επανέλαβε το πάγιο αίτημα των δικηγόρων της πόλης για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των δικαστηρίων, υπογραμμίζοντας και το ζήτημα αξιοποίησης του κτιρίου του ΙΚΑ (Πύλης Αξίου) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των δικαστηρίων. «Η παραχώρηση του ΙΚΑ μπορεί να δημιουργήσει μία ευρύτερη πλατεία Δικαστηρίων που θα συνδέει τα διοικητικά δικαστήρια της οδού Φράγκων με το παρόν Μέγαρο μέσω πεζοδρόμησης», είπε.