Τον Οκτώβριο του 2020 θα καταβληθούν οι επιστροφές των αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και ενδέχεται τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων να δοθούν τον Σεπτέμβριο».
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης, έκανε γνωστό ότι «την επόμενη εβδομάδα με κατεπείγουσα διαδικασία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα της υγείας».
«Πρέπει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στην υγεία, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις γιατί είναι ένα εθνικό θέμα για το οποίο μάλιστα έχουμε δεσμευτεί. Είναι αίτημα του Eurogroup να κλείσουμε το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα στην υγεία και στις συντάξεις και απαιτεί να τα μειώσουμε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση και πρόταση για να το αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις είναι ντροπή, είναι μια παθογένεια 10ετιών, πρέπει να το λύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τη πορεία σύστασης και οργανωτικής διάρθρωσης του e-ΕΦΚΑ και του ψηφιακού μετασχηματισμού του, ο κ. Βρούτσης έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση του συστήματος και στην ψηφιακή σύνταξη, που όπως είπε, «θα εξασφαλίσει άμεση και ταυτόχρονη απονομή όλων των συντάξεων».
Στόχος όπως είπε ο κ. Βρούτσης, είναι τον Ιούλιο του 2020 να εκδίδεται ψηφιακά το 40% των νέων αιτήσεων, τον Ιανουάριο το 55% και μέχρι το Δεκέμβριο το 80%-85%. Πρόσθεσε δε ότι χθες, με το πιλοτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη, εκδόθηκαν οι πρώτες 578 νέες ψηφιακές συντάξεις με το σύστημα ΑΤΛΑΣ.
Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι «κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα δεν υπάρχει γιατί είναι απόλυτα διασφαλισμένο» και τόνισε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τις όποιες έκτακτες ανάγκες αν και εφόσον χρειαστεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι «το επικουρικό σύστημα έχει 1,4 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν και για την καταβολή των αναδρομικών των 8 μηνών».
«Θα τους τα δώσουμε πίσω τους συνταξιούχους γιατί είναι απόφαση του ΣτΕ», συμπλήρωσε. Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι θα μεγαλώσει η στέρηση εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι «οι συντάξεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες καθώς οι όποιες έκτακτες ανάγκες παρουσιαστούν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, επεσήμανε ότι η στέρηση εσόδων εμφανίζεται να είναι ύψους 600 εκατ. ευρώ, -σε σχέση με πέρσι είναι της τάξεως του 7,3%- ωστόσο όπως επεσήμανε, η εικόνα αυτή είναι πλασματική γιατί η πορεία τους δεν έχει κριθεί καθώς επηρεάζονται από σημαντικούς παραμέτρους που τώρα δεν συνυπολογίζονται και είναι:
-η επανεκκίνηση της οικονομίας
-ένα μεγάλο μέρος της καταβολής των εισφορών από μη μισθωτούς μεταφέρθηκε χρονικά και οι εργοδότες μπορούν να τις πληρώσουν σε δύο δόσεις από το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
-οι εισφορές που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμη μέσω του δώρου του Πάσχα
-οι εισφορές των μη μισθωτών υπολείπονται κατά ένα μήνα λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος επιλογής των εισφορών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ