Φόβος και απόγνωση διακατέχει δεκάδες χιλιάδες Έλληνες-όπως εξάλλου και όλους τους συμπολίτες μας-από την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ορισμένα προάστια της Μελβούρνης.
Και σε κάποια απ’ αυτά τα προάστια, που θεωρούνται πλέον «απαγορευμένες ζώνες» και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να μπουν σε καραντίνα αν η κατάσταση επιδεινωθεί, ζουν πολυάριθμοι Έλληνες.
Μάλιστα η πολιτειακή κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η μετάδοση του ιού έγινε σε ένα μεγάλο βαθμό από εθνικές μειονότητες και δεν είναι τυχαίο που ο πολιτειακός πρωθυπουργός Daniel Andrews τόνισε στη συνέντευξη της Τρίτης ότι η ενημερωτική εκστρατεία στοχεύει κυρίως σε μεταναστευτικές ομάδες και είναι πολυγλωσσική.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα στη Βικτώρια εκ των οποίων τα 11 θεωρούνται ορφανά. Δηλαδή είναι κρούσματα μέσα στην πολυπολιτισμική κοινωνία μας όπου δεν μπορεί να ιχνηλατηθεί από πού ξεκίνησαν.
Αποτέλεσμα των νέων κρουσμάτων ήταν να κλείσουν και τα δημόσια σχολεία Brunswick East Primary School στο Moreland και Keilor Views Primary School στο Brimbank όπου μαθητές βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Οι δήμοι που κρίθηκαν επικίνδυνοι αυτοί του Moreland, Brimbank , Hume, Darebin, Casey και Cardinia.
Σε όλους αυτούς τους δήμους και κυρίως στο Moreland, Brimbank και Darebin, ζουν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.
Κάποιοι απ’ αυτούς που επικοινώνησαν με το «Νέο Κόσμο» δήλωσαν ότι ζουν σε καθεστώς φόβου αλλά και απόγνωσης αφού τους συστήνεται να μην κυκλοφορούν έξω, εκτός και να συντρέχουν ειδικοί λόγοι και υπάρχει το ενδεχόμενο οι περιοχές αυτές να μπουν σε καραντίνα.
Ομογενείς επιχειρηματίες λένε ότι κατανοούν την λήψη των μέτρων αλλά σημειώνουν πως πολλοί «δεν θα αποφύγουν το λουκέτο» αν η κατάσταση συνεχιστεί.
Μπροστά στη νέα έξαρση των κρουσμάτων η υπουργός Υγείας Τζένη Μικάκου ανακοίνωσε ότι αυξάνονται και τα τεστ για τον ιό, αν και πολλοί παραποντούνται για πολύωρες καθυστερήσεις.
Οι αρχές ζητούν από τους γονείς να αποφύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις τώρα που ξεκινούν οι σχολικές διακοπές.
Και καθώς η Βικτώρια είναι η μόνη πολιτεία στην Αυστραλία όπου τα κρούσματα είναι διψήφια οι άλλες πολιτείες δεν θέλουν ταξιδιώτες από την πολιτεία μας.
Για παράδειγμα η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Gladys Berejiklian κάλεσε τις τουριστικές επιχειρήσεις της πολιτείας της να μην δέχονται πελάτες από την Βικτώρια.
Η Νέα Νότια Ουαλία είχε μόνο ένα κρούσμα το τελευταίο 24ωρο.
Στη Νότια Αυστραλία χαλαρώνουν τα μέτρα αλλά θα τα σύνορα της πολιτείας «φρουρούνται» μην και περάσουν πολίτες από την Βικτώρια. Για να πάει κανείς στη Νότια Αυστραλία χρειάζεται ειδική άδεια.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Την Δευτέρα ο επικεφαλής υγείας της Βικτώριας με δηλώσεις του προσπάθησε να αποτρέψει τις μετακινήσεις από και προς έξι περιοχές της Βικτώριας οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως επίκεντρα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προστασίας Υγείας Αυστραλίας (AHPPC) συμβουλεύει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις από και προς τα προάστια της Μελβούρνης Hume, Casey, Brimbank, Moreland, Cardinia και Darebin έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η κοινοτική μετάδοση.
Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από όλους τους ανώτερους υγειονομικούς υπαλλήλους της πολιτείας με προεδρεύοντα τον επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, Brendan Murphy, εξηγεί ότι η συμβουλή αυτή βασίζεται στα νούμερα που δείχνουν ότι πάνω από το 83% των νέων κρουσμάτων COVID-19 στην Αυστραλία την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί στη Βικτώρια και σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της Βικτώριας, ήτοι το 18 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, ζει στα έξι αυτά σημεία.
Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα της Βικτώριας συνδέονται με εστίες εντός εκτεταμένων οικογενειών που δημιούργησαν τα ανησυχητικά επίκεντρα σε διάφορα τμήματα της πολιτείας.
Πού βρίσκονται τα hotspots του κορονοϊού στη Βικτώρια;
Όλα τα σημεία εντοπίζονται εντός της Μελβούρνης και περιλαμβάνουν προάστια στα δυτικά, βόρεια και νοτιοανατολικά της πόλης ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίκεντρο στην περιφέρεια της Βικτώριας.
Πρόκειται για τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα νέα κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου. Μέχρι και το περασμένο Σάββατο οι αριθμοί διαμορφώνονται ως εξής:
& Brimbank (10)
& Casey (7)
& Darebin (6)
& Moreland (6)
& Cardinia (6)
Το κέντρο της Μελβούρνης έχει τον υψηλότερο αριθμό ενεργών περιπτώσεων, ωστόσο πρόκειται για διεθνείς ταξιδιώτες που επιστρέφουν και υποβάλλονται σε υποχρεωτική απομόνωση ξενοδοχείου.
Και αυτές οι περιπτώσεις, που αφορούν άτομα που μολύνθηκαν στο εξωτερικό, δεν είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ;
Ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους επιβεβαίωσε ότι από τον Απρίλιο, οι μισές από τις νέες περιπτώσεις κορονοϊού της Βικτώριας προέρχονται από μετάδοση μεταξύ οικογενειών.
Οι δύο μεγαλύτερες οικογενειακές εστίες του ιού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες είναι γνωστές ως «η οικογενειακή εστία Keilor Downs» και «η οικογενειακή εστία Coburg» παίρνοντας το όνομά τους από τα προάστια της Μελβούρνης όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν.
Τα κρούσματα μεταξύ αυτών των δύο εστιών ανέρχονται συνολικά σε 25 και διασπείρονται στους δήμους Hume, Brimbank, Moreland και Cardinia.
Οι άλλες κύριες πηγές των πρόσφατων κρουσμάτων COVID-19 της Βικτώριας είναι οι δύο εστίες μεταξύ των εργαζομένων του ξενοδοχείου Stamford Plaza στο κέντρο της Μελβούρνης και του ξενοδοχείου Rydges επί της οδού Swanston στο Carlton.
Αυτοί οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν στα προάστια της Μελβούρνης, αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 30 περιπτώσεις.
Η εστία που αρχικά συνδέθηκε με ασθενή στο Monash Health και έδωσε 7 νέα κρούσματα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε από οικογένεια στα νοτιοανατολικά προάστια της Μελβούρνης.
Υπήρξαν επίσης δύο περιπτώσεις που σχετίζονται με το κατάστημα H&M στο εμπορικό κέντρο Northland στο Darebin και ένας μικρός αριθμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σχολεία και κέντρα προσχολικής αγωγής σε όλη τη Μελβούρνη ενώ αρκετές άλλες περιπτώσεις τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Μετά από αλλεπάλληλες επείγουσες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές στα σχέδια περί χαλάρωσης των περιορισμών, περιορίζοντας από σήμερα τον αριθμό των επισκεπτών στα σπίτια σε πέντε και στις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρό lockdown στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
«Μπορεί να συμβεί τις επόμενες μέρες … όπου τα δεδομένα μας λένε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν επιπλέον κρούσματα και καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός περιπτώσεων, ίσως χρειαστεί, για παράδειγμα, να επαναφέρουμε την παραμονή στο σπίτι [μέτρο] εκτός από τους τέσσερις λόγους», είπε.
Αυτοί οι «τέσσερις λόγοι» υπενθυμίζουμε ότι είναι η προμήθεια τροφίμων και απαραίτητων, η φροντίδα κάποιου που έχει ανάγκη, η άσκηση και οι σπουδές ή η εργασία εάν δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
«Ίσως χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο κ. Andrews.
Η υπουργός της αστυνομίας Lisa Nevill είπε ότι η αστυνομία θα εντείνει τις προσπάθειές της για επιβολή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, εκδίδοντας περισσότερα πρόστιμα και αυξάνοντας τους επιτόπιους ελέγχους σε άτομα που έχουν λάβει οδηγίες να αυτοαπομονωθούν, «ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως επίκεντρα» και στα κάμπινγκ όπου ομάδες ατόμων ενδέχεται να συγκεντρωθούν κατά τις επερχόμενες σχολικές διακοπές.
Πηγή: neoskosmos.com