Κόσμος

Ελπιδοφόρος: «Ως Ελληνας και χριστιανός δεν μπορούσα να σιωπήσω»

Για την παρουσία του στις πορείες για τον Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και ζητήματα της ομογένειας και εθνικά ζητήματα, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ένα χρόνο μετά την ενθρόνιση του, στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής και της ομογένειας με την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «σχέση αίματος, πνεύματος, πολιτισμού. Είναι ακατάλυτοι αυτοί οι δεσμοί. Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και την Κύπρο μας αφορά άμεσα και μας πονά άμεσα».

Ελπιδοφόρος: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει την επιθετικότητα

Ο κ. Ελπιδοφόρος, ερωτώμενος για το πώς πρέπει να τηρεί ισορροπίες στα εθνικά ζητήματα της χώρας, όπως οι τουρκικές προκλήσεις, απάντησε πως «οι ισορροπίες που πρέπει να τηρεί το Πατριαρχείο και κατ᾽ επέκταση η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την Άγκυρα, δεν έχουν το κριτήριο της αυτοπροστασίας. Το Πατριαρχείο ποτέ δεν κινήθηκε με βάση τα δικά του συμφέροντα ως θεσμού, αλλά πάντοτε με κριτήριο την αυτοθυσία και όχι την αυτοπροστασία. Σε όλες τις κινήσεις του το Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή κινούνται στην κατεύθυνση της ειρήνευσης. Η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις ότι «οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε εμείς οι Έλληνες, αλλά το αποφεύγουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ελληνισμό. Το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή λιγότερο γενναίοι αν χρειαστεί». Τόνισε επίσης πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δημιουργεί ένα κλίμα που αυξάνει τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.
Ελπιδοφόρος: Η εκκλησία είναι ανοιχτή για όλους, δεν φοβόμαστε την διαφορετικότητα

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε θέματα της Εκκλησίας, τονίζοντας πως Αυτή είναι ανοιχτή για όλους. «Η εκκλησία μας πρέπει να ανοίξει και να μιλήσει στον μέσο άνθρωπο, όχι μόνο στον Έλληνα ή τον Ορθόδοξο. Πρέπει να αποκτήσει σχέση με την κοινωνία στην οποία ζει, τότε θα αναζωογονηθεί. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την διαφορετικότητα, την άλλη άποψη, την άλλη προοπτική. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι να σώσει τους ανθρώπους από εκκλησιαστική και δογματική άποψη. Δεν είναι να τους κάνει όλους Έλληνες ή να τους βάλει σε ένα καλούπι και να τους κάνει ομοιόμορφους. Στόχος της Εκκλησίας μας είναι να σώσει τον άνθρωπο και να τον βοηθήσει», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Μια πλάνη που υπάρχει είναι ότι δήθεν η εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για την άλλη ζωή και ενδιαφέρεται να σώσει την ψυχή σου και μόνο. Δεν την ενδιαφέρει τώρα αν στεναχωριέσαι, αν πονάς, αν πεινάς, διψάς, ή αν υποφέρεις. Δεν πειράζει, θα κάνεις υπομονή για όλα αυτά για να σώσεις την ψυχή σου. Δεν είναι αυτή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Η εκκλησία μας είναι μια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους και ενδιαφέρεται για τα πάντα, για την υγεία μας εδώ όχι μόνο την ψυχική και την σωματική, ενδιαφέρεται και για την άνεση μας να έχουμε τροφή, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, αξιοπρέπεια, σεβασμό, ελευθερία, δημοκρατία. Η εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την σωτηρία της ψυχής μας. Η εκκλησία δεν θέλει να ακρωτηριάζει ανθρώπους, είναι εξωστρεφής, αγαπάει, είναι για όλο τον κόσμο και όχι για μια κάστα ανθρώπων. Όλοι έχουν θέση», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σχετικά με τον κορωνοϊό, αλλά και τις διαδηλώσεις με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Η Ελλάδα ευτυχώς δεν ένιωσε την ανάσα του θανάτου πάνω στην οικογένεια της και την γειτονία της από τον κορωνοϊό. Αυτό οφείλεται στις γενναίες και προνοητικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς εδώ στην Αμερική, είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Βλέπαμε κοντέινερ γεμάτα νεκρούς που δεν προλάβαιναν να τους θάψουν. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους που πολύ συχνά απέχουν μίλια το ένα από το άλλο και είναι σαν φυλακή. Αυτό αύξησε την επιθετικότητα, την βία, την ανεργία και πάνω σε όλα αυτά προστέθηκε και η δολοφονία ενός συμπολίτη μας που σε καμία περίπτωση δεν του άξιζε να πεθάνει με ένα γόνατο πάνω στον λαιμό. Αυτή η δολοφονία ήταν η σπίθα που άναψε την φλόγα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ όταν ρωτήθηκε το γιατί αποφάσισε να συμμετέχει σε πορεία διαμαρτυρίας για την δολοφονία του Φλόιντ, απάντησε:

«Ως Ελληνας που εμφορείται από ανθρωπιστικές αξίες, ως χριστιανός και ως κληρικός δεν μπορούσα από συνείδηση να κάνω ότι δεν βλέπω, ότι δεν ακούω, ότι δεν με ενδιαφέρει, να σιωπήσω. Έβαλα την μάσκα μου και πήγα. Το έκανα αυθόρμητα, ακολουθώντας την φωνή της συνείδησης μου και δεν είδα ανθρώπους θυμωμένους, αγριεμένους, βίαιους, περιθωριακούς. Για τον Θεό δεν υπάρχουν Χριστιανοί και μη Χριστιανοί, χρώματα και έθνη. Ο θεός είναι ο Πατέρας όλων μας και έβαλε την ίδια φωνή της συνείδησης στις ψυχές όλων μας» σχολίασε.

Σχετικά άρθρα

Back to top button