Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ο μήνας Ιούνιος θύμιζε περισσότερο Φθινόπωρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, παρά Καλοκαίρι. Και αυτό, διότι σχεδόν καθημερινά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ήταν η αστάθεια η οποία προκαλούσε συχνά έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις.
Βέβαια τα φαινόμενα ήταν άλλες φορές αρκετά τοπικά και άλλες φορές πιο γενικευμένα, ωστόσο καθ’όλη την διάρκεια του μήνα που διανύουμε, δημιουργήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις προβλήματα και μάλιστα κατά τόπους σοβαρά, εξ’αιτίας των καιρικών φαινομένων.
Μπορεί λοιπόν ο Ιούνιος να μην θύμισε Καλοκαίρι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά θα προσπαθήσει να το κάνει τις επόμενες ημέρες, δίνοντας την σκυτάλη στον Ιούλιο.
Η παρατεταμένη αστάθεια των τελευταίων ημερών φαίνεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να υποχωρεί σημαντικά και θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τον καιρό αίθριο σχεδόν σε όλη την χώρα. Μάλιστα από την Πέμπτη και μετέπειτα φαίνεται να “ενεργοποιείται” το μελτέμι στο Αιγαίο το οποίο μέσα στο Π/Σ/Κ θα ενισχυθεί αρκετά και θα “αγγίξει” τα 7 και κατά τόπους τα 8 Μποφόρ, δροσίζοντας ουσιαστικά τα νησιά του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ στην δυτική και την βόρεια Ελλάδα, η ζέστη θα είναι πιο αισθητή.
Αν και η αστάθεια θα είναι πολύ πιο περιορισμένη, και τις επόμενες ημέρες δεν θα λείψουν κάποιες μπόρες και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στην δυτική – κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο. Παρ’όλα αυτά τα φαινόμενα θα είναι αρκετά τοπικά και περιορισμένα κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά (λεπτομέρειες στις επόμενες μας προγνώσεις).
Μάλιστα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται ακόμη περισσότερο και έτσι οι όποιες βροχές θα περιοριστούν στα πολύ βόρεια ορεινά τμήματα και θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Παράλληλα φαίνεται πως θα έχουμε και μία άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα διαρκέσει αρκετά και θα αγγίζει ή θα ξεπερνάει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, για κάποιες βροχές στην βόρεια Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις “καλοκαιρινές διαθέσεις” με τις οποίες φαίνεται να μπαίνει ο Ιούλιος.
Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τις επόμενες ημέρες, ναι μεν θα σημειωθούν κατά τόπους μπόρες και καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά, ωστόσο η αστάθεια περιορίζεται σημαντικά, ενισχύεται σημαντικά το μελτέμι στο Αιγαίο, από την επόμενη εβδομάδα ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία και ο Ιούλιος δείχνει να μπαίνει με αίθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναφέρουμε στην αναλυτική εβδομαδιαία εκτίμηση το Σάββατο. 
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας
Πηγή: Hellasmeteo