Τουρισμός

Η ΕΕ ανοίγει τα σύνορα σε 14 χώρες – Εγκρίθηκε και τυπικά η λίστα της περασμένης Παρασκευής

Tα Κράτη Μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα στις 14:20 τοπική ώρα Βρυξελλών, με γραπτή διαδικασία (βάσει του άρθρου 7 του κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου) την πρώτη λίστα τρίτων κρατών για τα οποία θα επιτραπούν τα “μη απαραίτητα ταξίδια” προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, η λίστα, που οριστικοποιήθηκε από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιουνίου και μεταδόθηκε τότε από το real.gr, περιλαμβάνει τα εξής 14 κράτη: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Τυνησία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.

Για την Κίνα το Συμβούλιο προτίθεται να πράξει το ίδιο αν υπάρξει αμοιβαιότητα, δηλαδή να οι κινεζικές αρχές ανοίξουν τις αφίξεις για τους πολίτες της ΕΕ.

Η λίστα συντάσσεται με βάση επιδημιολογικά κριτήρια και τα υποψήφια να συμπεριληφθούν κράτη οφείλουν να έχουν μέσο όρο κρουσμάτων ίσο ή κάτω μέσο όρο της ΕΕ τις τελευταίες 15 μέρες.

Συνεπώς εκτός λίστας βρέθηκαν χώρες όπως η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Η λίστα οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, ωστόσο η τυπική ψηφοφορία επί αυτής πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο με γραπτή διαδικασία. Η γραπτή διαδικασία έγκρισης δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση νέα διαπραγμάτευση ή αλλαγές επί της λίστας. Θα ανανεωθεί δε σε 15 μέρες.

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα

Back to top button