Η Hyundai ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε τα πρώτα 10 Xcient Fuel Cell στην Ελβετία. To Xcient Fuel Cell είναι το πρώτο φορτηγό βαρέως τύπου με κυψέλες υδρογόνου μαζικής παραγωγής στον κόσμο, με την κορεάτικη εταιρία να σχεδιάζει να παραδώσει συνολικά 50 Xcient Fuel Cell φέτος στην Ελβετία, καθώς η παράδοση σε πελάτες εμπορικών στόλων θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Ακόμα,η Hyundai σχεδιάζει να έχει στους δρόμους συνολικά 1.600 φορτηγά κυψελών καυσίμου έως το 2025.
Το Xcient Fuel Cell τροφοδοτείται από ένα σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου 190 kW (258 ίππων), το οποίο αποτελείται από δύο μονάδες των 95 kW (129 ίππων). Επτά μεγάλες δεξαμενές υδρογόνου προσφέρουν αθροιστική χωρητικότητα αποθήκευσης περίπου 32,09 κιλών υδρογόνου, χαρίζοντας στο φορτηγό μια αυτονομία περίπου 400 χλμ. με έναν μόνο ανεφοδιασμό. Η χωρητικότητα των δεξαμενών αποτελεί την βέλτιστη ισορροπία μεταξύ των ειδικών απαιτήσεων από τους πιθανούς πελάτες και των υποδομών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ελβετία. Ο χρόνος ανεφοδιασμού για κάθε φορτηγό διαρκεί περίπου 8-20 λεπτά.
Εκτός από το Xcient Fuel Cell, η Hyundai αναπτύσσει έναν υδρογονοκίνητο τράκτορα ικανό να διανύει 1.000 χιλιόμετρα με έναν μόνο ανεφοδιασμό. Αυτός θα είναι εξοπλισμένος με ένα βελτιωμένο σύστημα κυψελών καυσίμου με υψηλή αντοχή και ισχύ, με το οποίο η Hyundai έχει στόχο να το διαθέσει στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.