Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προλόγισε την εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ναό του Ολύμπιου Διός.
Αναλυτικά, όσα έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:
”Χθες το βράδυ, στο Ναό του Ολυμπίου Διός, είχα την ιδιαίτερη χαρά να προλογίσω την εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και να αναδείξω τις προτεραιότητές της στην εποχή της πανδημίας. Η Ευρώπη των αλλεπάλληλων κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η νέα μεγάλη ύφεση θρέφει τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό. Πολλοί υποτιμούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία και το κεκτημένο της, στους θεσμούς και τα δικαιώματα, τον τρόπο ζωής μας.
Η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη δημόσια υγεία. Οξύνει τις αντιθέσεις και πληγώνει τους πιο ευάλωτους από μας. Ιδίως τους νέους που βλέπουν, άλλη μια φορά, τους ορίζοντές τους να συρρικνώνονται. Αυτοί είναι ο πνεύμονας της δημοκρατίας μας και οφείλουμε να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο για να διαφυλάξουμε την κοινωνική κινητικότητα και την ισότητα των ευκαιριών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και της ιδιωτικής κοινωνίας φέρνει μεγάλες ανατροπές και προκλήσεις: στην εκπαίδευση, την εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την ίδια την ανθρώπινη επικοινωνία. Η ίση πρόσβαση στα δημόσια αγαθά και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εγγύηση της υλικής αυτονομίας και της κοινωνικής μας συνοχής.
Μια νέα Ευρώπη θα αναδυθεί μέσα από το κύμα της πανδημίας. Η χώρα μας, που δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια αλλά κρατήθηκε όρθια, έχει την ευκαιρία, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου, να προβάλει την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να συμβάλει στη σφυρηλάτηση της κοινής μας πορείας. Η απάντηση της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι μόνον οικονομική ή διαχειριστική. Προϋποθέτει την επιστροφή στα οράματα των πατέρων της, την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής μας συνείδησης και την πολιτική ενοποίηση”.
Παρακάτω, το βίντεο με την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας.