Παρουσιάστηκε  σε μεγάλο ξενοδοχείο το έργο ΜeDinno που υλοποιείται στο πλαίσιο του Interreg ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο έργο που  υλοποιείται από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, την Ένωση Επαρχιών Απουλίας, τη Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Φότζια.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για την Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και το Εμπόριο Σταυρούλα Μπραίμη, τόνισε ότι η προβολή των τοπικών πλεονεκτημάτων και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι οι κύριοι στόχοι τους. «Επιθυμούμε να διατηρηθεί η μοναδικότητα των περιοχών όπου βρίσκονται τα βοσκοτόπια μας και επηρεάζουν την παραγωγή. Στόχος, να παράγουμε και να προωθήσουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία που θα κρατήσουν και τον κόσμο στον τόπο τους, στα χωριά μας», ανέφερε.
Για τη σημασία των διασυνοριακών προγραμμάτων μίλησε η Αγγελική Μπουζιάνη, προϊσταμένη της Ειδικής Διαχείρισης Προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενη στις συνεργασίες που αναπτύσσει η χώρα μας με τα γειτονικά βαλκανικά κράτη και όχι μόνο.


Ο Pasqualino Lembo, Α’ Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ σε δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να γίνει σωστός χειρισμός των προγραμμάτων που μπορούν να ευνοήσουν κάθε ιδιώτη επαγγελματία, κτηνοτρόφο.
Εξάλλου, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα, να αποκτήσουν σφραγίδα και ποιότητα που θα εντάξει στην παραγωγή και την τυποποίηση. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι  γίνονται ριζικές αλλαγές στην κτηνοτροφία καθώς οι κτηνοτρόφοι είναι λιγότεροι, ο αριθμός των ζώων όμως και τα κοπάδια παραμένουν ίδια.
Ο τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε τις προσπάθειες ανάδειξης της γαστρονομίας, καθώς η Εγνατία Οδός Ενώνει τις Περιφέρειες και δίνει ευκαιρίες για συνεργασίες.

Από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΚΜ, ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Κιλτίδης που ήταν παρών στην εκδήλωση μίλησε για τις αγκυλώσεις της ελληνικής νομοθεσίας που στερούν ευεργετήματα από τους κτηνοτρόφους μας, παραγωγούς, επαγγελματίες της χώρας μας. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια παρά το γεγονός ότι είναι αυτονόητη η υπεροχή των ελληνικών προϊόντων. Είναι μεγάλο το συγκριτικό πλεονέκτημα που ο άξονα Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, περιλαμβάνει όλη τη χλωρίδα της Ευρώπης», τόνισε ο ίδιος.