Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετική τροπολογία.

Αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση των κτιρίων με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες (υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή υπέρβαση καθ’ ύψος πάνω από 20%). Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η τακτοποίηση αυθαιρέτων αφορά κατασκευές ή αλλαγές χρήσης εγκατεστημένες πριν την 28η Ιουλίου 2011.

Η άποψη του κ. Λαπαβίτσα Αργύρη, Πολιτικού Μηχανικού της Mechanicus σχετικά με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων:

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους επαγγελματίες μηχανικούς, ώστε να προβούν σε έλεγχο νομιμότητας των ακινήτων τους, είτε για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία, είτε, εάν διαπιστωθεί από τον έλεγχο αυθαιρεσία, να προβούν άμεσα στην τακτοποίηση της με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που βρίσκονται σε ισχύ.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η περιουσία τους, αποφεύγεται ο κίνδυνος επιβολής αυξημένων προστίμων και κατεδάφισης των ιδιοκτησιών τους σε περίπτωση εντοπισμού των αυθαιρέτων και παρέχονται στην επόμενη γενιά νόμιμες και «νοικοκυρεμένες» ιδιοκτησίες προς εκμετάλλευση. Εξάλλου, η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας αναμένεται, αργά ή γρήγορα, να φέρει αντιμέτωπους τους ιδιοκτήτες με αυξημένα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτων κατασκευών, ενώ η νομιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενέργεια αξιοποίησης των ιδιοκτησιών τους.

Οι καταρτισμένοι Μηχανικοί της Mechanicus, με πολυετή εμπειρία στον τομέα των Αδειοδοτήσεων και των Κατασκευών, είναι σε θέση να ελέγξουν άμεσα και ορθά τη νομιμότητα των ακινήτων σας και να προβούν στην τακτοποίηση/νομιμοποίηση των τυχόν αυθαιρεσιών που θα καταγραφούν, παραδίδοντάς σας σύννομες, προς εκμετάλλευση κτιριακές εγκαταστάσεις.

 
Για τη Mechanicus – Τεχνικοί Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
Λαπαβίτσας Αργύριος
Πολιτικός Μηχανικός, MSc